Una pacifista aixafada

Una de les moltes històries amagades de pau i noviolència més doloroses és la de l’activista pacifista nord-americana Rachel Corrie, que va dedicar la seva vida jove a la defensa dels drets humans i, en particular, dels drets dels palestins. 

El 2003 va traslladar-se a la Franja de Gaza com a part del Moviment Internacional de Solidaritat (MIS), que s’implicava en la defensa del poble palestí. Va néixer a Olimpia, Washington, el 1973, i sempre es va mostrar interessada per la lluita per la justícia i la pau, entenent totes dues com a inseparables. Corrie havia arribat a Gaza com a part d’un programa universitari d’agermanament entre la seva ciutat natal i la ciutat de Rafah; un cop a destí, va conèixer el MIS i va començar a participar en les accions directes noviolentes per tal d’impedir la demolició de les llars palestines de la Franja de Gaza per part de l’excèrcit israelià. En una de les ocasions, va defensar amb el seu propi cos la casa d’una família palestina, en concret la del Dr. Samir Nasrallah, quan s’apropava una excavadora blindada ( bulldozer). 

Rachel creia que la seva condició de ciutadana extrangera i occidental podria aturar la maquinària, però no va ser així; el pilot del bulldozer va continuar la seva marxa i la va aixafar fent diferents moviments voluntaris per a assegurar-se que la matava. L’escena va ser molt impactant per a la resta d’activistes i famílies palestines, els quals van organitzar un funeral multitudinari de protesta en la seva memòria. Corrie només tenia vint-i-tres anys. La seva família va portar als tribunals al pilot del bulldozer però un estrany judici va acabar amb una sentència absolutòria. La família, amics i activistes de l’entorn de Corrie van crear la Fundació Rachel Corrie per la Pau i la Justícia. 

Val la pena esmentar el MIS, el qual va entusiasmar a Rachel pel seu caràcter assambleari i autogestionat. Aquest actua com a xarxa de solidaritat internacional tot utilitzant l’acció directa noviolenta. Va ser creat l’any 2001 per un palestí, un israelià i un palestí-americà i, actualment, dona suport a les iniciatives de la població civil palestina amb la presència d’activistes internacionals en accions civils palestines. L’objectiu és contrarrestar la manipulació informativa i denunciar les injustícies existents en aquest camp. Va ser en aquesta iniciativa que Rachel Corrie es va comprometre amb la seva vida, i va ser en una de les seves accions de protesta i contenció que fou brutalment assassinada. Avui, però, és un testimoni de pau, i de lluita per la justícia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *