Una novel·la recupera el rescat solidari del Titanic del Mediterrani

L’any 1906, un transatlàntic de grans dimensions, el Sirio, va enfonsar-se davant la costa de Cartagena. Centenars de persones van morir, però també moltes altres van salvar-se gràcies a la solidaritat de ciutadans i pescadors de la zona. Ara, l’escriptora Lola Gutierrez, recupera aquesta història a la novel·la Playa de poniente.

A mig camí entre la ficció i la realitat, l’autora relata una història que entrellaça una història ambientada en el temps actual, en què una dona prepara una novel·la sobre el naufragi, amb els fets que van tenir lloc l’any 1906, quan el Sirio va xocar i es va enfonsar prop de Cartagena.

El Sirio es coneix com el Titanic del Mediterrani, tot i que l’enfonsament del Titanic va tenir lloc sis anys després, el 1912. El del Sirio va ser l’únic salvament marítim de tota la història de la navegació espanyola feta exclusivament per civils. “Els pescador de Platja de Palos van ser els que van arrossegar les seves barques per socórrer la gent”, va explicar Gutiérrez en una entrevista al programa Valors a l’Alça.

L’agost de 1906, el Sirià va impactar contra unes roques i va naufragar, causant més de dues-centes víctimes mortals. Tot i això, mai es va poder exactament el nombre de víctimes i supervivents, ja que en el vaixell hi anava passatge clandestí. “Hi ha molta documentació sobre el vaixell però mai se sabrà quanta gent va morir perquè molts passatgers eren clandestins, segurament es triplicava el passatge oficial”, explica Gutiérrez.

“La història no ha estat mai amagada, apareix als llibres d’història, però mai s’havia fet una novel·la sobre aquest tema”, comenta l’autora, que creu que si aquesta història hagués tingut lloc als Estats Units, se n’haurien fet pel·lícules com la del Titanic. “Tenim històries fascinants i terribles però que s’han de conèixer”, conclou.- J. VIVES

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *