Una il·lustradora francesa publica una guia contra la islamofòbia

Guia IslamofòbiaDesprés dels atemptats islamistes que els darrers mesos han tingut lloc a França, el Col·lectiu contra la islamofòbia a França (CCIF) considera que aquesta “s’ha convertit en un racisme acceptat”. Hi ha persones, però, que intenten fer front a aquestes formes de rebuig i hostilitat contra les persones musulmanes que tenen lloc a l’espai públic.

Aquest és el cas de la il·lustradora Maeril, amb residència a París, qui ha creat una tira còmica amb consells sobre com s’ha de comportar una persona que presencia l’agressió a un musulmà -en aquest cas una dona – ja sigui verbal o física. La guia presenta quatre passos ben concrets:

1) Iniciar una conversa amb la persona assetjada. Dirigeix-te a la persona agredida, asseure’t al seu costat i saludar-la. Ignora l’atacant (això és molt important). A la vinyeta s’hi veu una noia que s’acosta a l’agredida i li diu: “Hola, com està vostè”.

2) Escull un tema a l’atzar i començar a parlar-ne. Pot ser qualsevol cosa: una pel·lícula que t’agradi, el clima, dir-li que t’agrada una cosa que porta i preguntar d’on ho ha tret… (a la il·lustració l’atacant porta una samarreta on hi posa “ignorat”).

3) Manté la construcció d’un espai segur. Manté el contacte visual amb la persona agredida i no reconeguis la presència de l’atacant: l’absència de resposta per part dels dos dialogants empiparà a l’agressor i abandonarà la zona en breu. (A la imatge, l’atacant surt de la zona amb ràbia, mentre les dues segueixen conversant).

4) Continua la conversa fins que l’atacant marxi, i, si és necessari, acompanya a la persona violentada fins a un lloc segur. Portar-la a una zona neutral o respecta els seus desitjos si et diu que està bé.

En aquesta guia, que des del compte de facebook de Maeril ja estat compartida més de tres mil vegades, la il·lustradora sobretot demana evitar un enfrontament directe amb l’atacant i aconsella lluitar contra la islamofòbia ignorant aquells que la fomenten.

A Barcelona, també

A França, però no és l’únic lloc on han augmentat els casos d’islamofòbia, a Catalunya també se n’han viscut alguns episodis. Per exemple, la Guàrdia Urbana de Barcelona va detenir la setmana passada dos homes amb antecedents vinculats a grups d’extrema dreta per presumptament insultar i agredir davant del seu marit i els seus dos fills una dona embarassada que portava nicab. – REDACCIÓ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *