Una exposició mostra les tradicions nadalenques de nou països

A Islàndia, del 12 al 24 de desembre, cada dia arriba un trol.
A Islàndia, del 12 al 24 de desembre, cada dia arriba un trol.

Les tradicions ens recorden que formem part d’un mateix poble, que compartim uns mateixos valors. I el Nadal, festa singulars a diversos països del món, és temps per excel·lència de costums i de velles tradicions. Si voleu conèixer tradicions nadalenques que es practiquen en països com Àustria, Islàndia, Itàlia, Noruega, Regne Unit, Rússia, Japó o Ucraïna no us perdeu, fins el 4 de gener, al Centre Comercial Les Arenes de Barcelona, l’exposició Christmas Around the World.

A través d’aquesta exposició, per exemple, podreu saber que Àustria hi ha la tradició de celebrar el dia del Krampus, jornada en què uns éssers diabòlics vestits de pells i cadenes acompanyen Sant Nicolau, que reparteix dolços entre els nens que han estat bons, mentre que castiga els que han estat dolents. A Islàndia, en canvi, la tradició marca que cada 12 de desembre es de deixar una sabata a la finestra perquè, segons la llegenda, els 13 trolls anomenats Jolásveinar, baixaran d’un en un fins al 25 de desembre deixant regals en les sabates dels nenes que s’han portat bé, i patates podrides els que han estat menys bondadosos.

A Itàlia el sopar típic de Cap d’Any són llenties, símbol de diners i fortuna. A Noruega el costum nadalenc és amagar les escombres la nit de Nadal per evitar que les bruixes surtin volant amb elles. Al Regne Unit existeixen els Christmas Crackers, uns cilindres de paper de regal plens de caramels i acudits; a Rússia, la festa nadalenca més important és la de Cap d’Any, que celebren amb un sopar de 12 plats; a Japó, el menú típic de Nadal, és el d’una famosa cadena de menjar ràpid i està format per pollastre fregit, patates fregides i pastís, i a Ucraïna.

Evidentment, en aquesta exposició no manquen les tradicions catalanes, on s’explica el tió i el pessebre. Totes les peces exposades provenen dels seus països d’origen. En el cas de les Matrioskas, nines de fusta russes, han estat realitzades per una associació que ajuda a les nenes orfes d’aquest país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *