Una enquesta i un Observatori, passos següents del Pla Nacional de Valors

valors

L’any 2011, el govern de la Generalitat, amb el suport de la societat civil, va impulsar el Pla Nacional de Valors. Cinc anys després, l’executiu, sense aprovació parlamentària, el va donar per conclòs amb un acte a finals d’octubre al Born Centre Cultural de Barcelona. Per saber què se n’ha extret de tota aquesta feina i com s’aplicarà, des de Valors hem entrevistat l’actual coordinador del Pla Nacional de Valors, Jaume Forés, secretari del Programa de Civisme i Valors del Departament de Treball, Afers socials i Families.

Durant la conversa, Forés ha explicat que amb l’acte al Born es va voler donar efectivament per conclòs aquest Pla, posant “en valor tot el que s’ha fet durant aquests quatre anys, així com donar resultats”. Preguntat per aquests, Forés ha explicat que “hi ha intervencions molt diverses, com diverses són les tipologies de departaments que hi ha”.

I com a exemple ha citat la implementació de la cultura de l’aigua: “Veiem com s’està produint una consolidació de la defensa del territori i com el departament corresponent està implementant mesures en aquest sentit de preservació del territori i de foment de la cultura de l’aigua”.

Però, aquestes mesures poden ser acceptades per qualsevol govern de qualsevol ideología com pretenia inicialment aquest Pla Nacional? De fet, el govern va recepcionar el Pla però no el va aprovar explícitament. Segons Jaume Forés, “qualsevol govern dels que coneixem del nostre entorn, de l’Europa Occidental, hi coincidiria potser no al 100% però sí en un 70 o 80 per cent”.

Pel que fa a la possibilitat d’haver quedat desfassades degut al temps que ha durat el seu redactat, cinc anys, el coordinador del Pla Nacional de Valors creu que “aquesta variable no ha afectat negativament”. I explica: “Sí que hi ha petits detalls, però no és que entrin en contradicció sinó que per sort són mesures que ja s’han executat o que ja s’estan implementant”.

Durant l’acte al Born de finals d’octubre, el cantant Natxo Tarrés i un dels experts del Pla, va anunciar que es constituiria una plataforma de pressió al govern anomenada País Conscient i sorgida de les comissions de treball d’aquest Pla Nacional de Valors, precisament amb la voluntat d’assegurar que aquest es porta a terme i no queda diluït. “No ens va sorprendre en absolut la creació d’aquesta plataforma”, ha afirmat Forés. “Són un equip de magnífics professionals i és lògic que, després de treballar uns quants anys plegats, vulguin preservar aquesta feina, tan ben feta”.

El resultat final del Pla Nacional de Valor ha de ser fer polítiques públiques. I per tal que aquestes siguin eficients i efectives, segons Forés, cal tenir “una anàlisi acurada de la realitat que ens envolta”. Per això, i un cop donat per conclòs el Pla, el govern està treballant en tres sentits diferents. En primer lloc, des del 26 d’octubre han començat un procés de participació ciutadana sobre civisme i valors en 38 sessions i en 27 poblacions diferents en el qual se’ls pregunta quins valors tenim els catalans i com a país.

En segon lloc, el proper mes d’abril, el govern té previst fer amb el CEO l’enquesta europea de valors, que fan els estats de la UE”. I, finalment, a finals de primavera, trauran a concurs públic la creació de l’Observatori de Civisme i Valors. Respecte a aquest darrer punt, Forés explica la tasca d’aquest serà “donar informació que pugui aportar dades a l’administració perquè aquesta pugui actuar amb conseqüència sobre la realitat que l’envolta. L’objectiu final és actuar, però abans volem conèixer molt bé la realitat”, afirma.

Tres processos, de totes maneres, que per la plataforma País Conscient són un pas enrere en la tasca ja feta fins al moment, segons ha pogut saber Valors.org.- SANDRA BALAGUÉ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *