Una aproximació humana al fenomen de la immigració

Les societats actuals són plurals, diverses i complexes; una de les causes d’aquesta complexitat és la immigració que en els darrers anys s’ha produït a Espanya com a conseqüència de la globalització, dels conflictes bèl·lics que s’han desenvolupat a nombroses parts del món, de la desigualtat i de la manca d’oportunitats que afecta milions d’éssers humans. Davant d’aquesta situació s’ha d’articular un discurs polític que permeti explicar a la ciutadania la necessitat d’ordenar i gestionar degudament el fenomen migratori, discurs polític que contempli les diferents arestes que presenta la immigració, una de les quals és la sensació d’inseguretat que genera, sensació d’inseguretat que és alimentada per l’extrema dreta de forma indecent i esbiaixada.

Necessitem els i les immigrants per diversos motius, un d’ells, fonamental, és el creixement demogràfic negatiu del nostre país i que ens condiciona en el desenvolupament econòmic i social. Però, per poder gestionar de manera òptima el fenomen migratori és indispensable desenvolupar polítiques actives que contribueixin no només a formar professionalment les persones arribades d’altres països, sinó també a fomentar la seva integració a la nostra societat, implicant-los en la vida comunitària, acompanyant-los i fent-los coneixedors i coneixedores dels drets que els protegeixen a Espanya i de les obligacions exigibles com a membres de la nostra comunitat. 

En el debat celebrat entre Biden i Trump amb motiu de les eleccions presidencials als EUA, Biden va reconèixer que els immigrants no documentats delinqueixin menys que els mateixos nord-americans. Cal tenir polítiques actives d’integració comunitària, potents i ben articulades. L’alternativa és acostar-se al món de la criminalitat per poder subsistir, perquè no tenen un matalàs social.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *