Un projecte d’inclusió social i permacultura per recuperar l’espai natural

La cooperativa social Gedi ha posat en marxa un projecte per afavorir la inclusió social i la formació d’un centenar de joves migrants, els Menas. El projecte, que es portarà a terme a Sant Climent de Llobregat, gira al votant de la permacultura, o el que és el mateix, el conjunt de pràctiques per fer una gestió eficient i sostenible de l’espai natural. Una altra part del projecte està relacionat amb la recuperació del ruc català.

El projecte es portarà a terme a Can Colomer, una masia amb 50 hectàrees de bosc que la cooperativa Gedi va comprar fa dos anys. Inicialment la cooperativa només volia la casa però el bosc del voltant hi anava inclòs, així que ara els joves s’hauran de fer càrrec del manteniment d’aquesta zona boscosa. Es tracta d’un exemple pràctic de permacultura, una filosofia i manera de fer que busca treure rèdit econòmic de l’espai natural de forma sostenible i harmònica.

Per tal de portar-lo a terme, es van adquirir sis femelles de ruc català, que els joves hauran de cuidar i ensinistrar per tal que serveixin d’ajuda en les tasques de neteja del bosc, d’una banda, i per generar negoci i llocs de feina pels menors de l’altre. A més, d’aquesta manera també es contribueix a la conservació de la raça de ruc català, que actualment està en perill d’extinció per la pèrdua de diversitat genètica. – J.V.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *