Un projecte de reciclatge dóna una segona vida a les joguines de fusta

La cooperativa Espai Ambiental ha posat en marxa un projecte per donar una segona vida a joguines de fusta destinades al rebuig. El projecte, batejat amb el nom “Joguines Vives”, consisteix en una prova pilot centrada en la recuperació de joguines de fusta que estiguin trencades o deteriorades, per tal de reparar-les i posar-les a la venda. La idea és poder aprofitar uns materials que d’una altra manera acabarien com a rebuig. El projecte parteix de la base que la fusta tractada amb pintures i coles, com és el cas de les joguines, és poc reciclable, tot i que és un material durable, noble, amb un alt valor per part de les famílies consumidores, i fàcilment reparable.

Segons expliquen des de la cooperativa, actualment hi ha una extensa xarxa de recollida de joguines a la ciutat de Barcelona, però a molts altres municipis de Catalunya no existeix. Les empreses socials que recullen joguines, reutilitzen només les que estan en bon estat per vendre-les a botigues de segona mà o per donar-les a serveis socials. En canvi, les que arriben brutes o que els manca alguna peça van a parar a la paperera de rebuig o, en el millor dels casos, se’n reciclen els materials, donat l’elevat cost de les operacions i el poc valor en el mercat.

Amb aquest projecte es vol també sensibilitzar les famílies en relació al consum responsable de les joguines, com a continuació del projecte ‘’La vida de les Joguines’’. També s’estimarà l’impacte ambiental de la reutilització; es determinarà la reducció de la petjada de carboni derivada de la reincorporació al mercat d’aquestes joguines (economia circular), respecte a la seva fabricació i tractament com a residu; i es realitzarà un pla de negoci per a comprovar la viabilitat de la venda de joguines de segona mà, i si és reproduïble a altres territoris.

“Joguines Vives” es porta a terme amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, en col·laboració amb L’Hospital de les JoguinesFormació i Treball i la Fundació ENT. – J. Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *