Un projecte a escala humana que posa en el centre les persones

L’autenticitat és una de les qualitats gairebé més anhelades o utòpiques del món digital. Un desig nostàlgic, com el de cultivar la terra o treballar amb les mans, amb resiliència i tenacitat. Ara bé, si a aquests valors els hi afegim l’acompanyament i la coherència, ens endinsem cap a les arrels que sustenten L’Olivera, una fundació nascuda l’any 1974 a Vallbona de les Monges, municipi de la comarca de l’Urgell.

Tot va començar quan un grup de persones juntament amb el pare escolapi Josep Maria Segura van necessitar marxar cap a l’interior per establir-se en comunitat. En els inicis, en el seu objectiu era crear un espai on treballar i viure-hi, però també “promoure la inserció laboral per a les persones amb discapacitat a través d’una humanització del treball de forma natural i orgànica”, explica Clara Griera, enòloga i directora del Celler. Fins que, “després de molta tossuderia i exercicis de prova i error, es va decidir crear una cooperativa d’olis ecològics”.

Actualment, des de l’any 2010 L’Olivera s’encarrega de cultivar les vinyes de la finca de Can Calopa, situada al Parc de Collserola. “L’eix social és l’esquelet de la nostra feina, és per això que tenim en compte les necessitats i dificultats de cada persona, de manera que també s’hi fan activitats com l’enoturisme”. Avui, hi ha gairebé uns setanta usuaris que treballen i viuen a L’Olivera. “Gràcies al nostre equip d’educadors i psicopedagogs, reben formacions contínues”, detalla Griera.

Ara bé, l’autenticitat d’aquesta cooperativa rau en el seu sistema de treball. “Darrere de cada un dels nostres productes s’hi amaga un relat. Tot és fet a mà. Collim la vinya i les oliveres, seleccionem el gra un per un i continuem amb l’envasa’t de manera manual, sense químics”, explica la Clara. “És per aquest procés que hem aconseguit el segell de qualitat ecològica”.

Un projecte internacional

Aquest any, per primera vegada la fundació ha participat en el projecte europeu VINIMOB. Deu joves estudiants en situació de vulnerabilitat d’organitzacions provinents de França, Itàlia i Croàcia han viatjat a Catalunya, juntament amb els seus tutors, al celler de L’Olivera per portar a terme tasques relacionades amb l’elaboració del vi (embotellat, etiquetatge i encaixat d’ampolles) i activitats relacionades amb l’enoturisme i l’atenció al públic. “L’objectiu final és generar una xarxa retroalimentària de valors amb altres entitats socials d’Europa”, finalitza Griera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *