Un paradís de consum reciclat a Suècia

Visual Omelette (www.visualomelette.com).

Fa dos anys, a Suècia, va obrir el primer centre comercial dedicat exclusivament a productes reciclats. Avui dóna feina a 50 treballadors, aplega 14 botigues i factura més de 900.000 dòlars diaris. Tot un èxit.

Suècia és un país capdavanter en reciclatge. En aquest estat nòrdic menys d’un 1 per cent de la brossa que generen els ciutadans acaba en una deixalleria. Des d’inicis de segle XX que Suècia incinera els seus residus per generar electricitat. De fet, des de fa cinc anys, la cultura del reciclatge és tan efectiva que per no aturar les plantes, fins i tot el govern s’ha vist obligat a comprar residus al Regne Unit, Itàlia, Noruega i Irlanda. El reciclatge està tan integrat en la vida dels suecs que des de l’agost del 2015 compten amb un centre comercial únic al món: un paradís de consum dedicat exclusivament a productes reciclats.

Aquest centre comercial, batejat amb el nom ReTuna Aterbruksgalleria (www.retuna.se) està ubicat a uns cent quilòmetres d’Estocolm, concretament a la localitat d’Eskilstuna. Malgrat va ser creat per l’ajuntament, que volia respondre a la demanda dels consumidors suecs, es tracta d’un consorci público-privat, ja que el consistori lloga l’espai a les empreses comercials. A casa nostra, un centre comercial dedicat cent per cent a productes reciclats es veuria com una excentricitat o una ruïna econòmica, però a Suècia es considera el reciclatge “com una forma intel•ligent de fer negoci”.

En només dos anys les galeries ja comptem amb una cinquantena de treballadors i catorze botigues de productes molt diversos: mòbils, roba, decoració, mobles, electrònics, eines, joguines, utensilis de cuina… tot reciclat! Aquest centre comercial cada dia atrau una mitjana de 700 persones i un volum de facturació diari de 910.000 dòlars. A més, en aquest espai, també hi ha restaurants bio i ecològics, una floristeria que ven flors ecològiques amb testos reciclats, una escola de disseny, un centre de conferències, una sala d’exposicions i, fins i tot, un centre de reciclatge propi, un espai on deixar productes usats, perquè un altre els hi pugui oferir una nova vida. La ReTuna Aterbruksgalleria ha generat tanta expectació que fins i tot s’hi fan visites guiades.

Es tracta d’un centre comercial elegant i net, res a veure amb Encants fets d’andròmines brutes i velles. Una proposta rentable, circular, sostenible i senzilla. Un espai que genera llocs de treball i vida econòmica. I que funciona a partir del lema: “La sostenibilitat no és mantenir allò que tenim o viure amb menys, sinó aconseguir més amb els recursos que tenim”. A Catalunya ja tenim algun exemple de botiga basada cent per cent en el reciclatge (L’Estoc, Vaho..). Però encara queda molta feina per fer. És evident que en algunes coses, el sud respecte al nord estem a anys llum. – REDACCIÓ / IL·LUSTRACIÓ: VISUAL OMELET.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *