Un mes per adoptar pràctiques d’estalvi econòmic

Després de les festes nadalenques, el mes de gener pot ser un més complicat a nivell econòmic. Per això, ì aprofitant que aquesta és també una època de bons propòsits, és el moment per posar en marxa practiques d’estalvi que ja es puguin adoptar per tot l’any. I és que les dades de l’Institut Nacional d’Estadística adverteixen que en els darrers anys la taxa d’estalvi a les llars espanyoles no ha parat de baixar, fins a arribar a assolir una taxa negativa del −0,7 en el darrer trimestre del 2017. Aquest és el valor més baix des de l’any 2008, quan va començar la crisi econòmica.

Espanya és un país amb molt poca cultura estalviadora, tal i com ho demostra el fet que és el quart país europeu amb menys ingressos d’estalvi, per sobre de Polònia, Finlàndia i Lituània.  A aquest fet se suma l’actual crisi econòmica, la caiguda de salaris, l’elevat preu de l’habitatge, l’alt nivell impositiu i la creixent compra compulsiva, cada vegada més comuna als països desenvolupats. «Si sumem els salaris baixos que deixen poc marge per a l’estalvi, els baixos tipus d’interès per remunerar les inversions i una societat cada vegada més consumista, a final de mes no queden diners per estalviar», assegura la professora dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC, Elisabet Ruiz.

L’analfabetisme financer és un altre dels factors que fan difícil un major estalvi entre la població. Només el 49% de lapoblació adulta espanyola té coneixements financers, xifra que se situa per sota de la mitjana europea en termes d’educació financera, segons dades d’un estudi del Global Financial Literacy Survey. «Educar en finances la societat és bàsic per al futur d’un país i perquè les famílies puguin prendre decisions financeres més adequades, que els permetin estalviar, pensar a llarg termini i en la seva jubilació», explica Ruiz, que creu que cal educar “i transmetre la cultura de l’estalvi als infants des de ben petits, de manera que tan bon punt se’ls doni una moneda, sàpiguen quin és el seu valor, les dificultats que comporta aconseguir-la i com d’important és estalviar».

Destinar una part del sou a l’estalvi, revisar periòdicament el compte corrent, evitar compres impulsives,  fer llistes de la comprar, aprofitar descomptes o comparar preus són algunes de les pràctiques que ens poden ajudar a adoptar unes pràctiques d’estalvi eficients.- J.V.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *