Un informe revela “els despropòsits” de la despesa militar

El pressupost del Ministeri de Defensa ha augmentat aquest 2017 en un 32% respecte l’any anterior i després de deu anys en contínua disminució. Aquest preocupant augment de la despesa militar s’analitza a l’informe “Els despropòsits de la Despesa Militar. Anàlisi del pressupost de defensa d’Espanya de 2017” que ha impulsat el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i que ha elaborat el president del centre, Pere Ortega.

El treball conclou que aquest augment de la despesa militar “és conseqüència de les argúcies pressupostàries que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha anat aplicant a aquest Ministeri per a amagar la despesa militar real a l’opinió pública.

Així, segons expliquen des del Centre Delàs, la incorporació dels pagaments dels Programes Especials d’Armament, l’ocultació del qual mantenia baixos els pressupostos de forma enganyosa, ha permès començar a visualitzar la veritable dimensió de la Despesa Militar.

Tot i això, l’informe posa de relleu que la manca de transparència de les despeses de defensa continua, ja que al pressupost no s’hi incorporen altres partides clares com aquelles vinculades a les operacions militars a l’exterior que s’aporten des d’un fons de contingències per a “Imprevists i funcions classificades”.

Els autors de l’informe lamenten que s’augmenti el pressupost militar quan el pressupost global per al 2017 continua amb la tònica d’anys anteriors d’aplicar forts ajustaments a la majoria dels ministeris. En total s’ha dut a terme una reducció de 14.250 milions respecte l’any anterior, amb un creixement pràcticament nul de tota la despesa no financera, que augmenta un paupèrrim 1,3% respecte l’any passat. “Mentrestant, es prioritza el pagament en armaments de nul·la necessitat social que només beneficia a les empreses militars”, es pot llegir a l’informe.

El document també exposa el criteri del Centre per analitzar la despesa militar, així com les partides que s’han d’afegir per comptabilitzar-la adequadament, entre les quals hi ha les de la seguretat social dels militars, la mútua militar, els crèdits en R+D per a l’adquisició d’armes, la Guàrdia Civil (pel seu caràcter militar), el CNI (50% dels seus membres són militars) i els interessos del deute en la part proporcional a la Despesa Militar.

Segons els criteris de recompte establerts pel Centre Delàs, alguns dels quals utilitzen també organismes com el SIPRI, la despesa militar espanyola actual ascendeix a 18.776 milions d’euros, una quantitat que representa 51,4 milions diaris i un 1,64% del PIB, molt per sobre del 1% que assenyala la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal. – REDACCIÓ

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *