Un gimnàs social per integrar persones en risc d’exclusió

Quatre emprenedors de Lleida han posat en marxa un projecte pioner d’inclusió social a través de la seva associació Esportiva La Cristalería. Aquesta entitat sense ànim de lucre desenvolupa projectes d’acompanyament esportiu i socioeducatiu amb infants, adolescents, joves i persones adultes en situació de vulnerabilitat social i risc d’exclusió social. Relacionat amb els seus objectius, han creat el que defineixen com el primer “gimnàs social” de Catalunya.

Aquest gimnàs, ubicat al barri de Pardinyes de la capital lleidatana, esta obert als socis de l’entitat, que amb la seva aportació cobreixen també el cost per tal que persones en risc d’exclusió social també puguin fer us de les instal·lacions i participar de les activitats que s’hi porten a terme.

Des de La Cristalería defensen que l’esport és un llenguatge universal que proporciona beneficis físics i psicològics a les persones que el practiquen. Promou hàbits de vida saludables però també esdevé una eina  clau per desenvolupar habilitats socials, promoure valors i prevenir situacions de risc social.

En concret, a La Cristalería Espai Social estan especialitzats en la boxa, que defensen com un dels esports més complets que hi ha, tant a nivell físic com psicològic. A nivell físic, aquest esport que permet millorar la resistència cardiovascular, i que també tonifica músculs, crema greix corporal i allibera tensions acumulades.

A nivell personal, la boxa permet treballar aspectes com l’autoestima, la motivació, la perseverança, l’autocontrol, la responsabilitat i la gestió de les emocions. I tot i ser un esport individual, els entrenaments en grup permeten treballar altres aspectes com el respecte, la cooperació, el sentiment de pertinença o l’esportivitat.

Així, amb la creació d’aquest gimnàs social i amb la pràctica de la boxa, des de La Cristalería volen combatre el risc d’exclusió social de les persones del barri i de la ciutat. De moment, ja formen part de la iniciativa un centenar de persones. – J. V.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *