Un estudi demostra els beneficis de la llet materna en els nadons prematurs

Un estudi liderat pel Banc de Llet posa de manifest que la llet materna redueix fins a la meitat una malaltia digestiva greu dels nadons prematurs extrems. Es tracta de l’enterocolitis necrotitzant (ECN), una infecció i inflamació dels intestins amb risc de perforació que és molt greu per aquests nadons.

Afortunadament, aquesta patologia s’ha reduït molt els darrers anys. L’estudi liderat pel Banc de Llet ha constatat que quan els prematurs extrems s’alimenten amb llet materna de Banc, es pot reduir fins a la meitat aquesta afectació.

Per arribar a aquesta conclusió, el Banc de Llet  Materna, juntament amb el Servei de Neonatologia de la Vall d’Hebron, han fet el seguiment de més de 600 nadons prematurs extrems. Els nadons estudiats són els que pesen menys de 1.500 grams i neixen amb menys de 32 setmanes de gestació, o bé compleixen alguna de les dues condicions.

Durant 6 anys han comparat l’evolució clínica de prematurs alimentats amb llet materna o amb llet de fórmula. El resultat demostra que la incidència d’enterocolitis necrotitzant és un 50% menor en els nadons alimentats amb llet materna.

Per tant, es confirma l’eficàcia de la llet materna com a primera opció en l’alimentació del prematur, i de la llet procedent del Banc de Llet, com a segona opció, en cas de no tenir la llet de la pròpia mare, perquè pot tardar a pujar, per exemple. Vanessa Pleguezuelos, responsable del Banc de Llet, explica  que “amb la llet materna de Banc hi ha hagut una reducció relativa del 50% de l’ECN en els prematurs extrems”.

La primera opció d’alimentació en un nadó prematur és la llet materna de la pròpia mare, però quan això no és possible, la següent opció d’alimentació és la llet materna de Banc. L’estudi mostra la importància de donar la llet materna de banc durant les primeres 24 hores després del naixement, quan en certes circumstàncies, la mare encara no pot alletar.

La llet materna de banc en aquests casos fa de pont en aquestes primeres hores fins que la pròpia mare no pot alimentar el nadó directament amb la seva llet.

 Un Banc de Llet Materna per a tot Catalunya

El Banc de Llet Materna de Catalunya, que depèn del Banc de Sang i Teixits, va nàixer fa 7 anys amb el propòsit d’assegurar l’alimentació amb llet materna de tots els nadons prematurs de Catalunya que ho necessitin per prescripció mèdica i que, per causes majors, no puguin ser alletats per la pròpia mare. Majoritàriament, els destinataris són nadons prematurs extrems.

La llet materna també està indicada pels nadons prematurs amb risc de patologia digestiva o intestinal o dèficit immunitari. A més, s’utilitza en nadons després de cirurgies de l’aparell digestiu, ja que aquesta llet és més fàcil de digerir i facilita la recuperació intestinal.

El consum de llet materna de banc en nadons d’alt risc disminueix les infeccions generalitzades greus dels prematurs.

Com fer-se donant de llet materna

Actualment hi ha una seixantena de mares donants de llet actives. Tot i això, les necessitats de llet són constants per poder atendre les necessitats dels nadons prematurs. A diferència dels donants de sang, les donants de llet només ho poden ser durant un breu període de temps.

Per fer-se donant de llet només cal complir unes condicions bàsiques. Presentar bona salut i dur uns hàbits de vida saludables i estar alletant el propi nadó i tenir llet suficient.

Per fer més fàcil la donació, el Banc de Llet va a buscar el biberons a la casa de la donant quan ella ho sol·licita. A bancsang.net/bancdellet hi ha tota la informació necessària per fer-se donant de llet. – REDACCIÓ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *