Un estudi demostra els avantatges de passejar pel parc vint minuts al dia

Passejar vint minuts al dia per un parc pot ajudar a reduir el nostre estrès diari. Així ho confirma una investigació publicada a la revista científica Frontiers of Psychology, que revela els beneficis d’entrar en contacte amb la natura durant uns 20 minuts diaris. L’estudi fixa per primera vegada la “dosi” d’interacció amb la natura que necessita l’ésser humà i, de fet, recomanen als professionals sanitaris que prescriguin aquestes “pastilles naturals” pels seus efectes beneficiosos.

“Sabem que passar temps a la natura redueix l’estrès, però fins ara no estava clar quant de temps era suficient, amb quina freqüència fer-ho, o fins a quin tipus d’experiència natural ens beneficiarà”, explica la doctora Mary Carol Hunter, professor associat de la Universitat de Michigan i autor principal d’aquesta investigació, en declaracions a Science Daily. L’estudi estudi demostra que per obtenir els majors beneficis i baixar de manera eficient els nivells de cortisol de l’hormona de l’estrès, cal passar de 20 a 30 minuts asseguts o caminant en un lloc que proporcioni un sentit de la natura, com ara un parc.

Segons els autors de l’estudi, aquestes “pastilles naturals” poden ser una solució de baix cost per reduir els impactes negatius per a la salut derivats de la creixent urbanització i els estils de vida sedentaris en els que estem enganxats a les pantalles. Per demostrar la seva efectivitat,  Hunter i els seus companys van dissenyar un experiment que donés una estimació realista d’una dosi efectiva.

Durant un període de 8 setmanes, es va demanar als participants que fessin un passeig per la natura d’una durada de 10 minuts o més, un mínim de tres vegades per setmana. Els nivells de cortisol, una hormona de l’estrès, es van mesurar a partir de mostres de saliva preses abans i després de l’experiència.

Els participants van ser lliures d’escollir l’hora del dia, la durada i el lloc de la seva experiència en la naturalesa. Tots van apuntar que els va fer sentir com si haguessin interactuat amb la natura.

Les dades van revelar que només una experiència natural de vint minuts era suficient per reduir significativament els nivells de cortisol. Però si dediquem una mica més de temps immers a una experiència natural, de 20 a 30 minuts, els nivells de cortisol disminueixen a un ritme més elevat.

La recomanació és fer aquests passejos en solitari, amb llum de dia i evitant el contacte amb el mòbil i altres distraccions com ara llibres o converses amb altra gent. – Judith Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *