Un ‘escape room’ per conscienciar sobre els refugiats

El Programa de Salut Internacional de l’ICS-Vall d’Hebron ha creat un ‘scape room’ per conscienciar sobre la realitat dels immigrants. En concret, han desenvolupat un joc d’escapada en viu titulat Refugee Scape Room destinat a la sensibilització tant d’estudiants com de professionals sanitaris sobre la situació de les persones refugiades a qui atenen. La iniciativa forma part dels projectes formatius de l’entitat i en aquest cas incorpora nous recursos com la ludificació.

El Refugee escape room és un joc de proves innovador en què “els participants es posen en la pell de les persones refugiades, una aproximació al drama que suposa engegar un procés migratori a contracor”, explica Israel Molina, responsable del PROSICS, del Vall d’Hebron PROSICS i de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Vall d’Hebron-Drassanes.

A través del joc, el context històric, geogràfic, social i vivencial de les situacions de les persones refugiades es pretenen ampliar els coneixements sanitaris dels professionals.  La metgessa de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Vall d’Hebron-Drassanes, Núria Serre, explica que les formacions amb elements de ludificació milloren el nivell de coneixements, i el grau de satisfacció dels participants també és més elevat.

La ludificació aplicada a l’àmbit educatiu permet apropar conceptes de forma lúdica i vivencial. Gràcies a aquest joc de pistes, pensat també per a persones que treballen en l’atenció d’immigrants, els participants passen a convertir-se durant una hora i mitja en persones refugiades en un entorn fictici.

Aquest Scape Room està pensat per a grups de cinc o sis persones que es converteixen en famílies amb membres de diferents edats i amb casuístiques personals i de salut diferents. Cada família ha de superar tota una sèrie de proves en què s’han de resoldre enigmes entorn del procés migratori, els seus efectes a tot el món i al llarg de la història. La durada de l’experiència és d’una hora i mitja i ja se n’han realitzat diferents edicions en espais diversos, com el Centre Corporatiu de l’ICS o l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. – Redacció

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *