Un dia per conscienciar contra l’assetjament escolar

El 2 de maig ha estat decretat com el dia contra l’Assetjament escolar. Es tracta d’una situació que afecta a milions d’infants i joves a les escoles d’arreu del món, per la qual cosa la jornada d’avui vol contribuir a conscienciar la població sobre aquesta problemàtica.

Més de la meitat dels nens i nenes de l’estat espanyol ha patit algun tipus de violència o humiliació a l’escola, la majoria burles, rumors o cops, segons es desprèn de l’estudi Percepcions i vivències de l’assetjament escolar i el ciberassetjament entre la població espanyola de 10 a 17 anys, publicat l’any passat per Save the Children. Segons aquest informe, un de cada quatre infants admet haver participat en algun acte de violència o humiliació cap a altres companys.

Segons dades del Ministeri d’Educació, en un sol any s’han detectat 5.557 possibles casos d’assetjament escolar. En el 73% de les denúncies, les víctimes feia mesos o anys que patien fins que es van decidir a contar-ho.

L’assetjament escolar és un problema global que afecta tots (famílies, professors i alumnes), però que en moltes ocasions no es percep com a tal, malgrat que les seves conseqüències poden ser greus i permanents.

El problema més habitual és el de la violència verbal, seguit de les agressions físiques i de l’exclusió social, mentre que els casos d’assetjament sexual només representen un 6% del total.

Davant aquesta situació, i coincidint amb el dia contra l’Assetjament escolar, s’estan impulsant diverses actuacions per posar-hi fre. Així, per exemple, el Departament d’Educació impulsa el Programa d’Innovació Pedagògica #aquiproubullying per aturar l’assetjament escolar i millorar la convivència. A moltes escoles i centres educatius també s’estan fent activitats divulgatives i de conscienciació. – J. V.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *