Cent persones omplen la sala de la Biblioteca Pompeu Fabra a la V Jornada Valors i Compromís

Pepa Ninou, Norbert Bilbeny, Manuel Cruz i Jordi Sànchez durant la Jornada.
Pepa Ninou, Norbert Bilbeny, Manuel Cruz i Jordi Sànchez durant la Jornada. Foto: Àngels Ribas/Valors

Un centenar de persones s’han acostat aquest matí a la cinquena edició de la Jornada Valors, dedicada al valor de la Responsabilitat, a la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró, la ciutat on va néixer la revista Valors el desembre de 2003. La cita, que se celebra cada mes de maig com a punt de trobada d’aquells que participen d’alguna manera en el projecte de Valors, ha tractat en aquesta ocasió del valor de la Responsabilitat, amb el subtítol Tu també en tens.  L’acte, presentat per la periodista Elisabet Solsona, tenia com a ponents Jordi Sànchez, politòleg i adjunt al Síndic de Greuges [perfil]; Pepa Ninou, directora del Pla Nacional de Valors promogut per la Generalitat [perfil];Norbert Bilbeny [entrada a la Viquipèdia], catedràtic d’ètica de la Universitat de Barcelona i el filòsof Manuel Cruz [entrada a la Wikipedia] i ha durant fins 2/4 de 2 del migdia.

L’encarregat d’obrir el debat va ser Norbert Bilbeny: “La sortida de la crisi depèn de la responsabilitat que cadascú assumeixi”. Per Bilbeny, “no hi ha responsabilitats grans, ni responsabilitats petites: el responsable de l’escala no té responsabilitats més petites que el del President del Govern”. Manuel Cruz es va mostrar partidari de la idea oposada, precisament: “No té res a veure el que contamina amb un esprai que l’empresa que els produeix. Són responsabilitats molt diferents. No se les pot comparar”, va apuntar. Jordi Sànchez va parlar de com s’hauria de projectar la responsabilitat: “La responsabilitat és un acte individual que s’ha de donar en un àmbit de comunitat; només té valor si la projecto cap a algú: la comunitat de la meva família, del meu barri, de la meva feina, del meu municipi, del meu país… i en la mesura que la comunitat és més gran crec que és més difícil assumir responsabilitats: la meva responsabilitat amb la capa d’ozó és més difícil d’assumir que amb la fractura social que vivim en aquest país”. Per la seva part, Pepa Ninou va emmarcar la seva intervenció dins el que ella anomena el final d’un model social vigent i l’emergència d’un de nou, amb un intercanvi ben patent de valors.

La Jornada enguany estava coorganitzada amb l’Editorial Proteus [web] a l’organització, en la línia de reforç mutu que estem duent a terme des de fa ja uns mesos i que té la seva plasmació setmanal en el programa de ràdio Valors a peu de carrer, que s’emet a Ràdio Estel. L’acte comptava també amb el suport de l’emissora municipal Mataró Ràdio, que l’emetrà amb posterioritat, i de m1tv, la televisió local de Mataró i el Maresme, que en va oferir un debat el dimecres dia 9.

La cinquena edició de la Jornada Valors ha estat retransmesa per una desena de membres de la xarxa social Twitter, que han anat fent les seves aportacions a través de l’etiqueta #jornadavalors. Les podeu veure ecollides aquí. Ben aviat les aportacions dels diferents ponents estaran recollides a través dels vídeos de les ponències. Les intervencions de Norbert Bilbeny, Manuel Cruz, Pepa Ninou i Jordi Sànchez seran també la base del número de juny de la revista, dedicat a la Responsabilitat. Una entrevista a l’exsecretari general de la UNESCO Federico Mayor Zaragoza completarà el número.

Durant la Jornada també s’ha estrenat la nova web de l’Associació Cultural Valors, obra de l’estudi Cuyàs-Paladini que es troba a www.valors.org, i que inclou l’anomenat Diccionari de Valors, on es pot consultar la feina feta per l’entitat editora de la revista en referència als valors tractats però amb la particularitat que de cada valor se’n podrà veure les diferents plasmacions d’aquell contingut que s’hagin pogut fer en els formats revista, programa de ràdio, espai televisiu o mitjançant un acte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *