Un 37 per cent dels catalans no poden anar de vacances

culleraplajaplena
Molts catalans no tindran millor alternativa que acostar-se a alguna de les platges del litoral, davant la impossibilitat d’anar de vacances fora.

No tots els catalans, ni molt menys, podran anar de vacances aquest estiu. Segons dades de 2015 de l’Enquesta de Condicions de Vida del Institut Nacional d’Estadística (INE) recollida per la Universitat Oberta de Catalunya, un 37,1 per cent dels catalans no es poden permetre una setmana de vacances, és a dir, quasi quatre de cada deu. I els que en fan, solen destinar “entre una i dues setmanes” fora de la seva ciutat, segons dades de l’Enquesta de moviments turístics dels espanyols de Familitur.

Catalunya no és, però, la comunitat autònoma espanyola amb pitjors xifres en aquest sentit: Canàries (57,9%), Múrcia (55,4%) i Andalusia (55,0%) presenten els percentatges més alts de llars que no poden permetre’s marxar de casa. Per contra, els percentatges més baixos corresponen al País Basc (20,3%), Comunitat de Madrid (24,4%) i Navarra  Navarra (24,5%)

En global, segons la mateixa Enquesta de Condicions de Vida, el 40,6 per cent dels espanyols no es podia permetre anar de vacances fora de casa almenys una setmana a l’any. De totes maneres, aquest percentatge era 4,4 punts inferior al registrat un any, abans, quan el 45 per cent dels espanyols diea que no podria gaudir d’uns dies de descans fora del domicili habitual.

ALTRES ESTADÍSTIQUES SORPRENENTS

D’altra banda, segons l’estudi La percepció dels residents a Barcelona en funció de les pràctiques turístiques dels seus turistes, que s’està fent des del Laboratori del Nou Turisme de la UOC, només un 17% dels barcelonins enquestats considera que el turisme els aporta més coses negatives que positives en l’àmbit personal. D’aquesta manera, l’estudi també trenca el tòpic, cada cop més afermat, sobre la mala opinió que els barcelonins tindrien del fenomen turístic. A més, paradoxalment, molts d’aquests residents no es troben a l’estiu a la seva ciutat perquè n’estan visitant una altra.

D’altra banda, l’estudi recorda que els turistes són grans usuaris del transport públic, contra la teoria estesa de què el turisme perjudica la mobilitat col·lectiva a les ciutats. JOAN SALICRÚ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *