Tres paraplègics tornen a caminar gràcies a un implant electrònic

Lesionats medul·lars tornen a caminar després d’una operació d’implants d’elèctrodes a la seva medul·la. La neurocirurgiana Jocelyne Bloch, de l’hospital universitari Lausana (Suïssa) i el neuroscientific Grégoire Courtine, de l’Escola Politècnica Federal de Lausana, han aconseguit implantar uns elèctrodes en la medul·la de tres joves víctimes d’accidents de moto. Al cap d’unes hores ja podien caminar. 

Els elèctrodes emeten impulsos elèctrics imitant els senyals que circulen per la medul·la espinal, que vincula el cervell amb les cames. Tot va connectat a un ordinador amb un sistema d’intel·ligència artificial que reprodueix els impulsos necessaris per a moure’s, caminar o anar en bicicleta.

El valor de tot plegat rau en la cooperació interdisciplinària, i en posar tant de cervell al servei de tres joves, perquè recuperin la seva vida d’abans. Quan el progrés tecnocientífic és d’aquest tarannà, és motiu de celebració. Esperem que no facin patents, ni ho deixin només accessible als qui s’ho puguin pagar. Esperem que no confonguin valor i preu. 

Aquesta és una de les notícies que Begoña Román, professora d’Ètica de la Universitat de Barcelona, comenta aquest mes a la secció “Actualitat comentada” de la revista Valors. Secció il·lustrada per Visual Omelette.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *