Toxicitat

Quan explico Sociologia insisteixo en què algunes ciències prenen conceptes d’altres. Per exemple, el terme “estratificació social”. Així descrivim l’ordenació jeràrquica dels membres d’una societat en diferents capes. L’estratificació prové originàriament de ciències com la Geologia, la Hidrologia, la Meteorologia o l’Arqueologia.

Quelcom anàleg succeeix amb el terme “toxicitat”, que prové de la Biologia i fa referència a la mesura dels efectes nocius de certes substàncies verinoses sobre els organismes vius. Aquest concepte s’ha ampliat i l’apliquem a grups més grans i complexos com les unitats familiars o la societat en general. La Marcia Whicker (Toxic Leaders, 1996) l’emmanllevà per a aplicar-lo a lideratges disfuncionals, que perjudiquen i destrueixen les estructures organitzatives.

Actualment es parla de “persones tòxiques” i Internet va ple de remeis contra la gent que, un cop se’ns han acoblat amb vincles personals, ens van desgastant emocionalment, causen tristesa i enfonsen l’autoestima. Els experts no acaben de desentranyar per què tolerem aquesta gent i ens en fem submisos. Balda, del The Simeon Institute, n’assenyala quatre motius: una situació d’assetjament, la seva actitud ambivalent, certa popularitat i una desconcertant hipocresia.

Si pretenem suggerir alguns remeis, hem d’identificar abans, ara seguint Kellerman (2004), certs indicadors del “tòxic”: la incompetència per al càrrec o estatus, la rigidesa, la immoderació, la insensibilitat no empàtica, una falsedat conductual, l’isolament i l’estricta malícia. Ell o ella maten moralment i mortifiquen els altres, tot i que sabem bé que, en ètica, cadascú ens fa també segons com actua. A més, aprenem que la dosi és rellevant: un verí de serp no té efectes detectables per sota d’una determinada dosi.

Per tant, com que sabem que ni podem anar-nos-en del món ni del lloc on estem ubicats: a) afavorim la humilitat de qui sigui tòxic, per a que aconsegueixi purificar-se; b) preveiem en quina intimitat la dosi és letal, per a evitar-la; i c) freqüentem ambients lliures de contaminació per tornar al nostre lloc vital.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *