Teresa Crespo: “Si no ataquem les causes, mai acabarem amb la pobresa”

Teresa Crespo, presidenta de la Federació Catalana d'Acció Social (ECAS).
Teresa Crespo, presidenta de la Federació Catalana d’Acció Social (ECAS). – Xarxa.net.

Els darrers anys la taxa de risc de pobresa ha rondat el 20 per cent. Hi ha 113.000 llars catalanes sense ingressos. La cinquena part de la població amb el nivell econòmic més alt a Catalunya té 6,5 vegades més renda que el 20 per cent més desfavorit. És evident que els darrers vuit anys de crisi econòmica han passat factura a la societat.

és evident que les xifres ens mostren la gravetats de la situació, però la pobresa és quelcom més. “La pobresa és un fenomen molt complex, extens, profund i afecta la persona de forma integral i tot el seu entorn”, assegura Teresa Crespo, portaveu de la Plataforma Pobresa Zero i presidenta de presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS). I ens recorda que actualment “la persona cada vegada és més vulnerable davant la pobresa”.

Però la crisi no solament ha afectat la butxaca dels ciutadans, les administracions  asseguren que és impossible cobrir un pla de xoc. Molt necessari segons les entitats, però inútil si no es fa un pas més. “El problema avui no és solament donar resposta a les emergències socials, sinó pensar com canviem el model de la societat perquè la pobresa no es perpetuï”, afirma Crespo. I afegeix: “Si no ataquem les causes, mai mai acabrem amb la pobresa”.

I en aquest sentit, organismes com Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) demanen “una major inversió social preventiva” – ja que comparat amb altres països que tenen el mateix nivell de riquesa, el percentatge de Catalunya és baix- i una major redistribució de la riquesa, els rics haurien de contribuir més. “Espanya després de Letònia es el país amb més desigualtat degut al mal repartiment, a l’evasió fiscal i al diner negre”, explica Crespo.

Respecte el darrer ple dedicat a la pobresa celebrat a inicis de març al Parlament de Catalunya, les entitats han reconegut que “l’actitud de la majoria dels politics ha canviat els darrers mesos i el ple s’ha fet amb la voluntat de trobar alguna alternativa”, però han lamentat que la majoria de partits encara tinguin la mirada posada al curt termini i no es plantegessin canvis de model. “Reconeixem que hi ha un problema econòmic, però cal prioritzar”, segons Crespo.

De fet, segons la portaveu de la Plataforma Pobresa Zero i presidenta de presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) el canvi ha començat: “segurament després de la crisi ja no tornarem a una situació de benestar com abans, però tampoc al capitalisme salvatge, perquè actualment ja estem potenciant un altre tipus d’economia al servei del bé comú”. – M.COLL.

Escolta l’entrevista a Teresa Crespo:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *