Teatre i psicologia per combatre els estigmes dels trastorns mentals

Escenaris Especials i el Col·legi de la Psicologia de Girona organitzen conjuntament una Jornada de Teatre i Psicologia per parlar i lluitar contra el tabú i l’estigma social que comporten els transtorns mentals. I es que malgrat que es calcula que un de cada quatre catalans patiran un trastorn mental al llarg de la nostra vida, segons dades de la Generalitat, el fet és que sovint les persones afectades es troben amb la incomprensió social.

La Jornada de Teatre i Psicologia, la quarta que s’organitza sobre aquest tema, tindrà lloc el proper dissabte 7 d’abril a Banyoles. En aquesta ocasió es reflexionarà sobre el teatre aplicat en l’àmbit de la salut mental. «El nostre propòsit amb aquesta jornada és establir lligams entre el teatre i les alteracions de tipus emocional, cognitiu i/o del comportament. Portem ponents que ens parlaran d’estratègies per potenciar una salut mental positiva i impulsar el teatre com a eina d’expressió emocional i prevenció d’algunes psicopatologies» explica la Clàudia Cedó, creadora d’Escenaris Especials.

La iniciativa consisteix en fer teatre amb persones en risc d’exclusió social, algunes d’elles amb trastorn mental. «A les classes treballem a partir de les idees dels alumnes per oferir-los un espai d’expressivitat, el teatre els aporta eines que després fan servir en el seu dia a dia”, explica Cedó,  que creu que encara hem de fer moltes passes en la normalització dels trastorns psicològics en l’imaginari social.

“Un diagnòstic d’esquizofrènia o psicosi va associat a desenes d’estigmes que se sumen a la càrrega de l’alteració que la persona ja arrossega. Crear i protagonitzar un espectacle de teatre a partir de les idees pròpies és una manera de potenciar l’autoestima d’aquestes persones, de donar-los veu i ajudar l’espectador a trencar estereotips.”

La IV Jornada de Teatre i Psicologia vol ser un espai de formació i debat on contextualitzar el concepte de psicopatologia i visualitzar eines aportades des de l’art dramàtic que poden ser útils en contextos sanitaris. Durant tot el dia, els assistents escoltaran ponències de diferents professionals de l’àmbit de la salut, la psicologia i l’art dramàtic per reflexionar plegats sobre la força del teatre com a espai d’expressió personal i element de prevenció en contextos sanitaris. – J.V.

Uneix-te al debat

  • Em podríeu informar si a Barcelona hi ha algun grup de teatre on una jove amb angoixa i depressió pogués tenir l’oportunitat de gaudir d’aquest suport terapèutic? Li interessa molt tot el que es relaciona amb la cultura: música, cinema, teatre…
    Puc contactar amb la Sra. Clàudia Cedó per fer-li una consulta específica sobre el trastorn de la meva filla? Molt agraïda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *