Teatre documental sobre el desig de justícia

Un testimoni real, Claudia Victoria Poblete Hlaczick, puja a l’escenari del TNC per parlar en primera persona del desig de justícia. Ella és la protagonista de Claudia, una mostra de teatre-documental on la mateixa actriu és la protagonista dels fets que relata, i que tenen a veure amb la desaparició dels seus pares a l’Argentina.

La Claudia Victoria Poblete Hlaczik viu a Buenos Aires, treballa com a enginyera de sistemes i és aficionada a la ciència-ficció. La Claudia viu, aparentment, una vida «normal». Però, sota aquesta aparença, s’amaga un recorregut molt poc comú. Aquesta jove dona va ser educada en els valors de l’entorn militar i, amb 21 anys, va descobrir que era filla de desapareguts i que havia viscut una vida inventada amb uns «pares» que, de fet, no eren els seus. El seu cas va marcar un punt d’inflexió a l’Argentina, ja que va suposar el principi del final de la impunitat dels comandaments militars. A l’escenari, és ella mateixa l’encarregada d’explicar en primera persona la seva experiència vital.

L’obra Claudia arriba al TNC de la mà de La Conquesta del Pol Sud, una companyia fundada el 2010, a Barcelona, pel Carles Fernández Giua i l’Eugenio Szwarcer i que des de fa tres anys, treballa en el camp del teatre documental. Per crear els seus espectacles parteixen de persones de carn i ossos a les que coneixen i fan moltes preguntes. Claudia parteix de l’experiència de vida de Claudia Victòria Poblete. “Sobre aquesta matèria primera, modelarem un poema escènic sobre la memòria, la justícia i la identitat”, expliquen els responsables del muntatge, Carles Fernández Giua i Eugenio Szwarcer.

Dona i identitat

Claudia és la segona peça d’una trilogia centrada en la dona i el tema de la identitat. El juliol del 2014 La Conquesta del Pol Sud va estrenar Nadia, una obra centrada en la figura de la Nadia Ghulam, una jove afganesa que durant deu anys, en el règim dels talibans, es va fer passar per noi per tal de mantenir la seva família. Tots dos muntatges, Nadia i Claudia, estan actualment en gira. Claudia ja ha fet una primera gira de 12 funcions per Catalunya durant el març del 2017, amb una gran resposta per part del públic. Abans d’arribar al Teatre Nacional l’obra ha estat de gira per Bèlgica.  A Barcelona, l’obra es pot veure a la Sala Petita del TNC fins el 10 de desembre de 2017.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *