“Suicidio”, un documental que aborda un tema tabú

Cada 40 segons una persona es suïcida al món. A Catalunya, les morts per suïcidi dupliquen les morts per accident de transit. L’any 2015, segons les darreres dades disponibles, a casa nostra es van treure la vida 495 persones. I, malgrat existeixen programes de prevenció, el suïcidi continua sent un tabú.

Davant aquesta realitat, i amb la intenció de donar visibilitat al tema i obrir la reflexió, aquest any s’ha estrenat a diversos festivals la docuficció “Suicidio” una realització de la productora audiovisual Palma de Mallorca Press, dirigida pel cineasta Juan Andres Mateos. “A l’inici la voluntat era fer un reportatge sobre Cap Blanc, un lloc de Mallorca que la gent ha convertit en espai especial on suïcidar-se, però després vam adonar-nos que moltes localitats tenen lloc efecte crida”, explica el director. I d’aquesta manera el projecte va adquirir major grandària.

‘Suïcidi’ mostra a través de l’actor mallorquí Toni Pons, la desesperança d’un home en un moment crucial de la seva vida on la desesperació sembla que el porta a l’únic camí possible. Malgrat el protagonista d’aquesta docuficció té problemes econòmics Mateos desvincula el suïcidi amb aquest tema: “El suïcidi no té a veure amb la crisi econòmica, sinó amb les finalitats que cadascú es planteja a la vida”.

S’entrellacen amb la trama diverses opinions de professionals, tant de l’àmbit educatiu, social com jurídic que mostren de manera breu, però concisa la capacitat i els motius que poden portar una persona a voler arribar al final de la seva vida. Ara bé, el director deixa clar el missatge de la pel·lícula: “Si el silenci és la solució, la vida és el problema; i la vida mai és un problema”

Aquesta producció, que en aquest moment es pot veure per la plataforma digital Filmin, ha tingut molt bona acollida en diversos festivals. Ha estat guardonada com a Millor Llargmetratge Experimental al Festival Internacional de Cinema Del con Sud-Ficcsur (Valparaíso, Xile) i en el Five Continents International Film Festival i ha quedat semifinalista com a Millor Documental del Euràsia International Film Festival de Moscou i del Caribbean Film Festival de Bahamas.

Però, a més, també ha rebut l’aval dels professionals de la psiquiatria: l’Inhisac (Institut Hispanoamericano de Suicidologia) l’ha definit com “un documental amb tots els elements necessaris per informar, conscienciar i ajudar “en l’àmbit de prevenció del suïcidi i la Societat Espanyola de Suicidologia el projectarà en el seu primer congrés que celebrarà a Madrid del 8 i 9 de setembre. – M.COLL.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *