Sense igualtat de gènere, no hi haurà desenvolupament a l’Àfrica

InformeLa igualtat de gènere, sense excepcions, és un tema pendent a l’Àfrica i sense superar aquest escull el desenvolupament no és possible, segons lInforme sobre el Desenvolupament Humà a l’Àfrica 2016 que recentment ha presentat el Programa de les Nacions Unides pel Desenvolupament (PNUD) sota el títol Accelerant la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones a l’Àfrica.

Segons aquest document, només el 2014, l’Àfrica subsahariana va perdre uns 95.000 milions de dòlars, que equivalen a un 6 per cent del PIB, com a conseqüència de la desigualtat de gènere.

Malgrat aquesta dada, el document assegura que tot i la crisi econòmica, els conflictes polítics, l’epidèmia d’Èbola, la sequera al Sahel i la lluita contra el terrorisme, Àfrica té actualment una de les taxes més ràpides en desenvolupament humà; però adverteix aquest està limitat per les desigualtats de gènere.

L’informe revela que el nexe entre igualtat de gènere i desenvolupament s’ha de produir en tres àmbits. En primer lloc, en l’àmbit econòmic: les dones han de poder tenir oportunitats de treball i empresarials, avui en dia un 66% de dones es mouen en l’economia informal, i igualtat salarial, ara per cada, l’esquerda salarial a l’Àfrica és del 30%.

En segon lloc, a nivell social, s’ha de garantir l’accés de la dona a la salut (acabar amb matrimoni infantils, violència sexual, mutilacions genitals, etc) i a l’educació. I, finalment, a nivell polític, l’informe demana una major presència de dones en les institucions i en càrrecs de lideratge i responsabilitat.

I, finalment, s’adverteix que la igualtat de gènere passa per l’aprovació de un seguit de normes legals però, sobretot, per un canvi de mentalitat i de tradicions que la perpetuen, ja que segons l’Afrobaròmetre 2015, un quart de la població africana no accepta la igualtat de gènere i rebutja qualsevol intent d’equilibrar l’home i la dona. És evident que encara queda molta feina per fer. – REDACCIÓ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *