Sanna Marin: Una primera ministra que Balla

Sanna Marin ha estat, involuntàriament, una de les protagonistes de l’estiu. La primera ministra finlandesa apareixia ballant i bevent en un vídeo privat que es va filtrar a la premsa. Per alguna raó estranya, és més sospitosa l’alegria que la tristesa. De seguida, Marin va rebre crítiques per les imatges en què se la veia divertint-se i, davant la insistència de l’oposició es va fer un test de drogues, que va donar negatiu. Al cap de set dies, un test i diverses disculpes, Marin va suplicar entre llàgrimes que se la jutgés per l’acció de govern i acabés la polèmica per les imatges de la festa: “soc un ésser humà i de vegades també necessito alegria”.

La primera ministra ballant semblava el problema més greu del país en un moment en què Finlàndia té la inflació més alta de les últimes quatre dècades, ha demanat incorporar-se a l’OTAN i Rússia l’amenaça si hi acaba entrant. Marin no és la primera jove de 36 anys que una nit fa una festa amb amics. De fet, no és ni tan sols la primera governant a qui es veu en una actitud desinhibida (a alguns presidents se’ls ha vist amb dificultats per mantenir-se drets). Però Marin sí que és la primera que s’ha vist forçada a fer-se un test de drogues. També és la primera que és una dona.

La discriminació no li ve de nou. De petita, assegura que la tractaven diferent perquè no tenia una família “com les altres”. Va créixer en un poble de 20.000 habitants amb la mare i la seva nòvia, molts anys abans que es legalitzés el matrimoni homosexual. El desembre de 2019, amb 34 anys acabats de fer, va ser escollida primera ministra al capdavant d’una coalició de cinc partits –a l’estil “Borgen”-, tots dirigits per dones. Aquella jove vegetariana i aficionada a l’esport es va convertir en la cap de govern més jove del món.

Però, com si algú li hagués llançat aquella maledicció que desitja que visquis temps interessants, a Marin li ha tocat governar en uns d’interessantíssims. No feia ni cent dies que era al càrrec quan va esclatar la crisi del coronavirus i, a mitja legislatura, Rússia ha capgirat el planeta envaint Ucraïna.

No és la primera dificultat que es troba aquesta feminista convençuda, casada amb un exfutbolista amb qui té una filla de quatre anys. Ve d’una família amb pocs recursos i, mentre anava a l’institut, va treballar com a dependenta d’un forn de pa, repartint diaris o fent de caixera. És la primera de la seva família que va anar a la universitat. Quan estudiava Administració Pública va afiliar-se al Partit Socialdemòcrata i, amb 22 anys, ja era regidora a Tampere, la tercera ciutat del país. D’allà, va anar pujant fins a arribar a primera ministra.

Durant la pandèmia, l’executiu de Marin va rebre elogis per una gestió que va convertir Finlàndia en un dels països europeus amb menys morts per covid. A més, al llarg de la legislatura, el govern també ha reformat el sistema educatiu i el de la seguretat social. A mitjans de setembre, quan la polèmica ja havia desaparegut, Marin va visitar el Parlament Europeu. Preguntada sobre què recomanaria a una jove que volgués dedicar-se a la política davant la possibilitat de rebre atacs com ella, Marin va respondre: “ets capaç, ets forta, pots canviar el món, fes-ho”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *