El Saber estar, amb Teresa Gimpera

Un abonat de temporada del Palau de la Música de Barcelona, a través d’una carta publicada en un diari de gran tiratge a Catalunya, demana al patronat de la institució que apliqui unes normes de vestimenta per entrar a la sala. Lamenta que degut a l’ús generalitat de bermudes i xancletes l’espai ha perdut solemnitat. En la mateixa línia, l’Ajuntament de Barcelona decideix multar tots els vianants que passegin seminus pels carrers de la ciutat. També es debat si l’uniforme s’ha d’imposar a les escoles públiques, els mestres estan farts de veure la roba interior dels seus alumnes. Mentrestant la majoria d’anuncis oferint feina acaben amb una frase: “Es necessita bona presència”. Però no tot es limita a la vestimenta. S’ha hagut de prohibir expressament beure a la via pública, hi ha cartells específics perquè la gent no s’assegui a terra dels transports públics, s’ha estès el costum d’escopir al carrer, posar els peus sobre els seients del transport públic i s’han perdut les normes bàsiques d’educació, com deixar passar, donar les gràcies i demanar perdó. En definitiva, què se n’ha fet de la bona educació? I del saber estar?

Aquests dies de festes nadalenques haurem de compartir taula i actes socials amb la família i a vegades amb desconeguts. Sabem com comportar-nos en aquest tipus d’esdeveniments? En aquest número volem reivindicar el saber estar, la bona educació, la recuperació d’aquest valor a tots els nivells i generacions de la societat. I no perquè pensem que cal una societat més encarcarada i normativa, sinó perquè l’ús d’unes normes educatives de conducta preestablertes milloren la convivència i propicien la construcció d’una comunitat en la qual també floreixen altres valors com la senzillesa, l’amabilitat, el respecte, la tolerància, la solidaritat o la cordialitat. Ens acompanyen en aquesta reflexió dues expertes en protocol i saber estar; Mònica Garcia i Mar Castro; el presentador del programa Òpera en Texans, que s’emet amb molt èxit al 33 de Televisió de Catalunya, Ramon Gener [veure’n extracte]; i la model i actriu, Teresa Gimpera.

A fora, més enllà del monogràfic, conversem amb un dels escriptors que va ser rècord de vendes el darrer Sant Jordi amb L’home que volia ser feliç, Laurent Gounnelle, que ens proposa començar els canvis a la nostra vida, de forma molt senzilla [extracte de l’entrevista]. Moltes gràcies.

* Escoltar àudio de Valors a peu de carrer relacionat amb el tema aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *