Ruta nocturna per la memòria dels exiliats republicans

A les darreres dècades ha anat guanyat pes la importància de recuperar i preservar la memòria històrica. Amb aquest concepte es designa l’esforç col·lectiu per retrobar-nos amb el nostre propi passat històric per posar-lo en valor. A més, recuperar la memòria històrica també pot servir per comprendre millor situacions actuals. Aquest és el cas, per exemple, de la nova ruta pels Pirineus de Girona que permet reviure el drama dels exiliats republicans quan van fugir del país travessant la frontera. Amb aquesta ruta es vol conscienciar els participants de la dura situació que van viure els exiliats. Una situació que no divergeix massa del que pateixen encara avui en dia molts refugiats arreu del món.

La ruta ‘Evasió Fuita Pirineus’ s’ha posat en marxa coincidint amb la celebració del festival Som Cultura. Es tracta d’una marxa nocturna entre el Ripollès i l’Alt Vallespir, permet viure en primera persona el drama que van viure els exiliats que van fugir del país durant la Guerra Civil espanyola. Els participants inicien la marxa de nit i sols a través del bosc i són recollits per un ‘passador clandestí’ que els condueix del Ripollès a l’Alt Vallespir fins arribar de matinada a una masia on són acollits.

Reviure les condicions de l’exili

La marxa comença al capvespre a l’església d’Espinavell on un actor, caracteritzat com un guerriller dels maquis, recorda la tràgica situació que va representar per milers de persones abandonar el seu país i iniciar un exili en terres franceses. Amb el suport de la projecció de fotografies de l’època, l’actor detalla les dures condicions de la travessa que van patir els exiliats, com ara por, gana, incertesa i tristesa. Tot seguit, els participants reben un mapa amb indicacions per iniciar sols la ruta, que comença a Espinavell cap al Coll de Pregon (1.352 metres d’alçada), on han d’esperar un ‘passador clandestí’ que els ajuda a travessar la frontera.

A través d’un dispositiu mòbil i sobre diferents suports, com ara una masia en runes, es projecten imatges de l’exili republicà, i també fotografies contemporànies de persones que avui en dia es juguen la vida per fugir del seu país a causa de conflictes bèl·lics.

Després d’unes quatre hores de marxa, els participants arriben al veïnat de La Farga, a l’Alt Vallespir, on són acollits en una masia que formava part de la xarxa d’acollida utilitzada pels maquis i en la què va pernoctar Francesc Sabaté i Llopart, més conegut com a Quico Sabaté, que un cop acabada la Guerra Civil espanyola va comandar un grup de guerrillers que, des de la Catalunya Nord, van realitzar incursions a diversos punts de Catalunya.

L’activitat, una iniciativa de l’empresa Hiking&History, és accessible per a tota mena de públics a partir dels dotze anys d’edat. La proposta té per objectiu conscienciar al públic general del drama que van viure els exiliats republicans i que actualment han de patir moltes persones arreu del món. – REDACCIÓ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *