Roy Bourgeois: de militar a activista radical

Roy Bourgeois va néixer a Luisiana (Estats Units) el 1938. Va estudiar Geologia i posteriorment va esdevenir oficial de la Marina nord-americana durant la Guerra del Vietnam. Va ser guardonat amb el Cor Púrpura concedit als ferits en acció per la seva valentia. No obstant, va deixar l’Exèrcit i va ingressar a l’ordre missionera catòlica de Maryknoll, en la qual va ser ordenat prevere el 1972 i destinat a la missió de Bolívia. Després de cinc anys en el país andí, i a causa de la seva oposició al dictador Hugo Banzer, fou detingut i expulsat (1977).

Altre cop als Estats Units, però sense deixar de viatjar per Amèrica Llatina en missions pastorals i socials, la seva vida va donar un tomb definitiu quan quatre missioneres (dues d’elles del seu ordre religiós) van ser violades i assassinades per esquadrons de la mort de la Guàrdia Nacional d’El Salvador. Tant el dictador Hugo Banzer de Bolívia com els Esquadrons de la Mort d’El Salvador eren entrenats per l’organització paragovernamental nord-americana Escola de les Amèriques (SOA, sigles en anglès).

Aquest fet, més l’expulsió definitiva de Bolívia, el van fer posicionar- se en contra de les polítiques exteriors nord-americanes a Amèrica Llatina, i centrà la seva vida en la lluita permanent per al tancament de l’Escola de les Amèriques. Demostrà amb proves de tota mena que la SOA entrenava dictadors, soldats i paramilitars de molts països del sud que, en retornar després d’una estada més o menys llarga de formació als EUA, quedaven capacitats per a treballar a favor dels interessos nord-americans, interferint en les polítiques regionals i nacionals.

Així fou com el 1990, Bourgeois creà l’Observatori per al tancament de l’Escola de les Amèriques (“SOAWatch”). Organitzà protestes, l’ocupació del recinte de la SOA, accions noviolentes i manifestacions pacífiques. Va ser detingut moltes vegades i passà quatre anys a la presó per fer boicot a la SOA. Fins a 300 membres de la seva organització també han estat detinguts. Bourgeos ha viatjat per molts països d’Amèrica Llatina recollint informació dels tentacles de la SOA i encara avui persisteix en la lluita per al tancament del que considera una gravíssima violació dels Drets Humans des de sòl nord-americà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *