Romantitza la teva vida: valorar les petites coses

En un món hiperconnectat, la idea de fer una pausa i frenar és temptadora. Ara bé, quins han de ser els valors de les petites coses? Fins a quin punt, centrar-nos amb el “jo” alimenta l’egoisme?

Fa un temps que l’etiqueta #RomanticizeYourLife (“Romantitza la teva vida”) triomfa a les xarxes socials. Aquesta promou un tipus de vida diferent, més tranquil·la, reposada i atenta a les petites coses i als petits plaers quotidians per fer que allò més rutinari i avorrit sigui “romàntic” i estimulant. 

Tot va començar amb un vídeo de TikTok publicat per la usuària Ashley Ward (@ashlaward) el maig del 2020. La jove afirmava: “Has de començar a romantitzar la teva vida, si no ho fas, la vida et passarà de llarg. Hi ha una un munt de petites coses que la fan bonica. Pren-te un segon per observar-les”. En plena pandèmia, aquest vídeo va fer fortuna i el seu àudio s’ha reproduït en milers de noves publicacions. Ara, al voltant d’aquesta etiqueta viral hi proliferen tota mena de propostes per aprendre a gaudir de les activitats més insignificants i mundanes.  

Actualment, gairebé a totes les xarxes hi ha vídeos de joves compartint aquests moments “romàntics”: gent que gaudeix d’una posta de sol, d’acariciar un gat, de regar una planta… Vídeos que competeixen amb altres que intenten mostrar estils de vida actius, plens d’experiències úniques i fascinants quan  la seva vida real està lluny de ser perfecta. 

La tendència també reivindica un tipus de vida de camp a l’estil de les novel·les de Jane Austen, autora d’obres com Orgull i prejudici o Sentit i sentibilitat, i amb una actitud crítica al consumisme desfermat. 

Un article publicat a The Federalist explica que els joves que adopten aquesta tendència estan rebutjant un valor fonamental de l’era postmoderna: la manca de sentit del món i de la nostra existència. Aquest és un sentiment compartit per molts joves, especialment de l’anomenada generació Z, que pateixen l’angoixa d’un futur amenaçat pel canvi climàtic i que registra elevades taxes de depressió i suïcidi. La vida hiperconnectada no ajuda aquests joves a trobar propòsits de vida enriquidors.

Hi ha qui diu que aquesta tendència estimula els joves a intentar portar una vida més plena. Però altres en fan una lectura negativa. Si tornem al vídeo originari publicat per @ashlaward, podem observar que també es transmet una altra idea que també ha connectat molt amb els joves que s’han apuntat a la tendència “romantitzadora”: “Has de començar a pensar que ets el personatge principal de la teva vida”. Per tant, no manquen les veus crítiques que entenen que aquest tipus de missatge promou una falsa idea de positivitat i felicitat fàcil i alimenta el narcisisme tòxic i l’egoisme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *