Raul Vico: “El bisbe Casaldàliga m’ha ensenyat a mirar la vida amb alegria”

Raul VicoL’any 2002, el català Raul Vico va decidir deixar Barcelona i marxar a l’Amazònia, concretament a la localitat de Sao Felix do Araguaia, amb la voluntat d’impulsar projectes de desenvolupament al costat del bisbe Pere Casaldàliga; tasca a la qual li ha dedicat deu anys de la seva vida.

Des del 2013, viu entre Brasil, quatre mesos de l’any, i Catalunya. En les seves estades al Mato Grosso sempre veu el bisbe català, des de fa uns anys malalt de Parkinson: “Està relativament bé, però molt limitat. Està lúcid i sempre connectat a la realitat”, explica. El bisbe Pere Casaldàliga ha estat una figura inspiradora per a moltes persones, una d’elles Vico. “Costa d’expressar amb paraules el que he après d’ell: sentiment de compromís, fer les coses amb optimisme i mirar la vida amb alegria”, reconeix.

De fet, ha estat gràcies a la feina d’aquest religiós de Balsareny que tot el món ha conegut el conflicte de les comunitats camperoles del Brasil. Però avui segueix vigent? Segons Vico, “el conflicte entre grans propietaris, vinculats a multinacionals, i els camperols, que malviuen per mantenir trossos de terra que han aconseguit amb molt d’esforç continua, però actualment hi ha menys expressions violentes”. I és que, al final, es tracta d’un conflicte entre pobres i rics.

Actualment Vico dóna suport a camperols i indígenes del Mato Grosso en projectes de recuperació de zones de l’Amazònia desforestades, com pot ser mitjançant el planter de noves espècies, i noves formes ecològiques de cura del medi ambient amb la voluntat de pal·liar els estralls ecològics que s’han fet a la zona. “Allà entenem l’ecologia com una forma de vida que inclou el ser humà i sempre en coordinació amb altres espècies, vegetals i animals”, explica. – REDACCIÓ.

Escolta l’entrevista a:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *