Quina llibertat: positiva, negativa o republicana?

Gairebé tothom està a favor de la llibertat, però no tots entenem la llibertat de la mateixa manera. A la seva conferència “Two Concepts of Liberty (1958), Isaiah Berlin proposa la cèlebre distinció entre llibertat positiva i llibertat negativa.

Per una banda, la llibertat positiva consisteix a tenir la capacitat de fer el que em proposi. En aquest sentit, soc lliure quan puc dur a terme el meu projecte de vida. Per això diem que l’educació ens fa lliures.

Per altra banda, la llibertat negativa consisteix en la no-interferència per part d’un tercer. En aquest sentit, soc lliure quan no estic condicionat per obstacles externs. Soc lliure quan ningú m’impedeix fer el que faig.

Al seu llibre Llibertat i govern: republicanisme (1997, traducció catalana del 2010), Philip Pettit defensa una tercera manera d’entendre la llibertat: la llibertat republicana o la llibertat com a no-dominació, que consisteix a garantir l’absència d’interferències arbitràries. En aquest sentit, la llibertat com a no-dominació implica superar les relacions de submissió en les quals una part pugui interferir arbitràriament en la vida de l’altra.

Pettit rebutja la llibertat com a no-interferència perquè permet les situacions de dominació en què l’amo, de fet, no interfereix en la vida de l’esclau. En aquestes situacions, la persona dominada se sap sotmesa i viu buscant la millor estratègia per evitar que  l’amo interfereixi en la seva vida.

Alhora, Pettit justifica algunes interferències perquè no són arbitràries. Per garantir la llibertat com a no-dominació, de vegades cal intervenir justament per alliberar un grup de la submissió.

Quan defensem la llibertat, quin concepte de llibertat fem servir? La llibertat positiva, la llibertat negativa o la llibertat republicana? O potser podem pensar en un quart sentit de llibertat? Usem diferents conceptes de llibertat amb diferents propòsits? Quines implicacions polítiques té cada concepte de llibertat?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *