‘Qui va escriure Hamlet?’ per Albert Dresaire

La meva filla petita fa tercer de primària. Fa uns dies la vaig anar a buscar a l’escola. Tot tornant cap a casa amb ella i unes amigues de la seva classe vam començar a parlar del que havien fet aquell dia a l’escola. En un moment de la conversa els vaig fer broma sobre alguna qüestió que no sabien. I en aquell moment, amb tota la naturalitat del món, una de les nenes em va dir: “Tant se val, si no ho sé ja ho buscaré al Google”. Em va deixar fora de joc escoltar aquest comentari d’una nena de vuit anys…

Uns dies abans havia llegit al diari una entrevista a l’acadèmic Francisco Rico, un dels més grans experts internacionals en El Quijote. Més enllà de les moltes curiositats de l’obra de Cervantes que Rico explicava a l’entrevista, el que em va cridar l’atenció és el lament que expressava: “La cultura general socialment ja no existeix”. I ho justificava: fa uns anys no feia falta aprendre que Hamlet és una obra de teatre de Shakespeare o que la capital de França és París; això se sabia perquè eren referències comunes.

Hi ha diverses veus que ens avisen dels perills de cedir les nostres dades a les grans companyies d’internet. Google, Facebook o Instagram tenen moltíssima informació sobre el que fem en cada moment del dia o sobre quins són els nostres interessos. I és cert que neguiteja pensar en l’ús que es pugui fer de les nostres dades. Però, al capdavall, les nostres dades segueixen sent nostres.

Qui va escriure Hamlet? No ho sé, pregunteu- ho a Google.

Albert Dresaire és és consultor en TIC i gestió documental

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *