Quan les protagonistes dels contes són dones reals

pandora

Pandora Mirabilia és una cooperativa de professionals de la comunicació que treballen la qüestió de gènere. Amb la voluntat d’oferir la seva crítica a la societat actual de forma propositiva, aquesta entitat edita la col·lecció “Un cuento propio”: històries on les protagonistes són dones històriques reals.

“Els referents tradicionals de dones als contes solen ser passius i relacionats amb feines de la casa”, explica la integrant d’aquesta cooperativa, Violeta Buckley. I afegeix: “En contraposició, nosaltres, als nostres contes, rescatem dones de la història que han estat oblidades”.

Pandora Mirabilia, que finança iniciament tots els seus productes a través del crowdfounding i de la venda directe, ja ha produït tres CD de contes. El tercer, per exemple, recull vuit relats, un d’ells sobre la gallega Concepció Arenal (Ferrol, 1820-Vigo,  1893).

“Concepció Arenal, escriptora que va lluitar pels drets humans, es considera la primera espanyola feminista”, argumenta Buckley. “Aleshores nosaltres expliquem la seva història a partir d’algunes anècdotes i fent que Concepción Arenal sigui una nena a qui li passen diferents coses”.

Des de Pandora Mirabilia consideren que poc a poc els contes van evolucionant, però que encara queda molt per arribar a la igualtat real. “Les princeses d’avui han canviat molt, la majoria ja són valentes i lluitadores, però, en canvi encara totes són blanques i primes”. Un punt, el tracte del cos, pel qual encara cal lluitar. – SANDRA BALAGUÉ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *