Pujol defensa el paper d’Alemanya en el si de la Unió Europea

Francesc Amat i Jordi Pujol, en un moment de la conferència del darrer. Foto: Àngels Ribas/Valors

“Sí, els alemanys són intractables i creguts, d’acord, però són seriosos. I això al final és el més rellevant a l’hora de prendre decisions”.

L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, va fer aquest divendres en el transcurs de la presentació del número 100 dela revista Valors dedicada als valors d’Europa una encesa defensa del paper d’Alemanya a la Unió Europea. L’acte va tenir lloc a la Sala d’Actes de la Fundació Iluro de Mataró i va congregar un centenar llarg d’assistents, entre els quals l’alcalde de la població, Joan Mora.

Pujol va lloar les reformes que el socialdemòcrata Schroder va fer amb l’Agenda 2010 gairebé una dècada enrere com a exemple del que caldria d’haver fet a Europa en aquell moment i que la crisi ha obligat a fer aquí de forma abrupta. “Ens trobem amb una fractura entre els països del Nord i del Sud d’Europa, perquè uns ho han fet millor que d’altres”, va desafiar l’expresident.

En aquest sentit, va assegurar que les anteriors generacions havien viscut molt bé ique ara els joves en pateixen les conseqüències: “Els que tenen 50 anys -i també els que en tenim 80- hem viscut en conjunt molt bé. I ens hem polit el patrimoni, com diríem vulgarment. Els de 30, ara, ho paguen”, va assegurar. I, per tant, va reptar a seguir fent les reformes necessàries per preparar el futur: “Preparar el futur, pensar en la següent generació, pesa. I en els últims 30 anys no hem salvat el futur. És una motxilla pesada, però cal fer-ho”.

“No ens queda més remei quefer un gran esforç, a Europa”, va dir com a síntesi i fent referència ala Unió Bancària recentment aprovada. “Sense solidaritat, Europa no és possible. Amb un excés, tampoc”, va concloure Pujol citant l’exministre alemany Guido Westerwelle.

A Pujol el va presentar el doctor Francesc Amat, membre del Consell de Redacció de Valors, el qual va llegir una cita de Pujol el1985 a Aquisgrà que permetia entendre la centralitat d’Europa en el pensament pujolià : “Aquesta, tan com Barcelona o Madrid, també és la nostra capital històrica, venir aquí és anar els orígens”.

Amat va recordar que en l’entrevista d’una dècada enrere a Valors el president Pujol ja alertava de les conseqüències de no fer les reformes que convenia i va afirmar que seguir defensant Europa passa també per seguir defensat l’Estat Social Europeu, l’Estat del Benestar: “Quan es parla d’Europa hi ha el perill de caure en la vaguetat, però hi ha raons de fons per seguir sent europeistes. Si Europa vol tenir prou força al món, ha de ser una #Europa potent, unida”, va assegurar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *