Primer projecte de cohabitatge cooperatiu per a gent gran

La cooperativa sostre cívic ha posat en marxa un projecte de cohabitatge cooperatiu sènior que serà el primer d’aquestes característiques dirigit a la gent gran a Catalunya. El projecte es portarà a terme a la fàbrica abandonada del Catllar, al Camp de Tarragona i té com a objectiu donar resposta a la forta demanda social d’habitatge col·lectiu i amb serveis per a la franja d’edat superior als 65 anys.

La voluntat de Sostre cívic és “la promoció d’una vellesa activa i autogestionada”, segons expliquen al seu web. I és que el model que proposen des de Sostre Cívic és el de la participació de la gent gran en la governança democràtica del projecte, des del disseny fins a la gestió de la mateixa comunitat.

El projecte consistirà en la rehabilitació de la Fàbrica del Catllar. Amb aquesta acció es vol reactivar el patrimoni en desús d’alt valor històric, social i arquitectònic. Al mateix temps, s’aplicaran criteris de construcció sostenible i eficient i de rehabilitació energètica i gestió col·lectiva de les energies.

La rehabilitació es farà en diferents etapes en les que s’aniran reconstruint els edificis existents: : la Nau Vella, la Nau Nova i La Colònia. A la primera fase es rehabilitarà un dels edificis del complex fabril, la Nau Vella (conegut com La Teixidora). Aquesta fase donarà com a resultat la consolidació de 30 habitatges tutelats i espais col·lectius per a sèniors.  Cadascun d’aquests habitatges podrien ser compartits per dues persones que poden no tenir cap vincle previ. En total, el projecte podria donar cabuda a una seixantena d’usuaris amb un lloguer assequible.

A més, a la fàbrica també hi haurà espais col·lectius amb sales polivalents, infermeria, una cuina col·lectiva o una bugaderia compartida que fomenta l’esperit de generar comunitat mantenint el vincle amb tots els usuaris

El projecte es basa en els principis de l’economia social, solidària i transformadora, ja que, segons expliquen des de la cooperativa, es promourà la gestió democràtica i el valor d’ús dels habitatges amb un model no especulatiu. A més a més, també volen posar en valor i protegir l’espai verd d’alt valor ecològic que envolta La Fàbrica del Catllar, així com el seu gran valor paisatgístic.

Sostre Cívic compta amb més de 700 persones associades a Catalunya, gran part dels quals ja són jubilats. Les persones interessades en un dels petits apartaments de la fàbrica rehabilitada al Catllar s’hauran de fer sòcies de la cooperativa Sostre Cívic per poder entrar al grup impulsor i fer una primera aportació de capital social per garantir la compra del solar i la reconstrucció dels edificis.

Es calcula que per finançar el projecte cal una aportació inicial de 26.000 euros i, més tard, unes quotes mensuals que oscil·len entre els 800 i els 900 euros que han de servir per finançar els costos, com ara l’amortització del crèdit que es demani per fer la construcció, i els serveis. – J. V.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *