Pot ser tendència el silenci?

Vivim en una època de sobre informació i hiperconnectivitat. Part de les nostres vides es desenvolupen en un espai virtual. Es calcula que una persona passa de mitjana diària al voltant de dues hores i 24 minuts connectat. Tant és així, que estem creant una síndrome contemporània: la por a perdre’ns alguna cosa o FOMO (Fear of Missing Out). A més, la informació que consumim no és necessàriament rellevant, fiable o interessant; més aviat vivim en un entorn de gran “soroll” mediàtic. De la mateixa manera que el soroll excessiu pot afectar la nostra salut física, el soroll en l’àmbit digital també té un impacte en la nostra salut mental i social. I és aquí quan apareix el silenci com a antídot.  

La cerca d’espais i activitats on poder estar en silenci i alliberar la ment s’imposa com a tendència i, fins i tot, com a nou mercat econòmic a explotar. A Google, les consultes relacionades amb conceptes com “recessos silenciosos” registren més de vint mil cerques al mes a tot el món. L’enorme popularitat que tenen les aplicacions de meditació il·lustren la necessitat de reduir la velocitat en què vivim. Meditar o fer ioga ens ajuda a trobar aquests espais i els recessos en monestirs o centres de meditació estan experimentant un autèntic boom.

A aquestes tendències s’hi sumen d’altres pròpies dels mil·lennistes o dels membres de la generació Z. Per exemple, l’ASMR (Resposta Meridiana Sensorial Autònoma) que consisteix a sentir sons relaxants, com ara xiuxiuejos, que ajuden a calmar l’ànima. Una altra rellevant és la cerca d’espais de silenci com passa a la xarxa social Clubhouse on són populars les sessions de meditació. D’altra banda, a TikTok molts joves es graven estudiant en silenci acompanyats del hashtag #SilentStudy. Però, sens dubte, el fenomen més curiós és la pràctica de la Uitwaaien, una moda escandinava que consisteix a fer activitats a l’aire lliure de manera que puguem sentir les ràfegues de vent perquè se’ns emportin les preocupacions.

Podem afirmar, doncs, que el silenci s’ha convertit en un autèntic mercat. Es pot constatar observant l’èxit editorial de títols sobre aquest tema. Des de manuals d’autoajuda a assajos filosòfics, com ara: Ensayo sobre el Lugar Silencioso, de Peter Handke, o En busca del silencio. La atención plena en un mundo ruidoso, d’Adam Ford.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *