Pot ser conscient el capitalisme?

Aquest setembre l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha rebaixat el pronòstic de creixement mundial al nivell més baix des de la passada crisi financera. I, igual que ja va passar el 2008, amb les alertes d’una possible crisi també han aparegut noves demandes de reforma del capitalisme. Per exemple, coincidint amb aquesta notícia, el diari Financial Times publicava en titulars: “El capitalisme necessita un reset“, un reinici. Però els intents de reforma del sistema no són una novetat.
Des de la seva creació, en plena Revolució Industrial, el capitalisme ha posat en evidència greus deficiències: desigualtat en la distribució de la riquesa, una gran competència pel diner –concebut com a motor social–, explotació laboral, no satisfacció de les necessitats dels més desvalguts, tendència al monopoli i potenciació de la llibertat individual respecte altres drets humans.
Però en relació a com eradicar aquests desavantatges hi ha una controvèrsia: és possible un nou model? Ha de ser un model que parteixi de zero? De fet, això ja s’ha provat. Durant el segle XX, s’han buscat sistemes alternatius al capitalisme –el socialisme, el comunisme o l’anarquisme–, però tots han fallat. O és que potser s’ha d’idear un nou model en base la reforma del capitalisme?
El protagonista del capitalisme és l’inversor, ell és qui arrisca el capital, i el seu principal objectiu és la rendibilitat, no l’entorn. Set de cada deu ciutadans creu que els empresaris no fan res per millorar el món. Tenint en compte aquesta percepció, s’ha creat el terme Capitalisme Conscient, una filosofia empresarial que aposta per organitzacions que tinguin un propòsit definit, un lideratge conscient, una cultura empresarial basada en valors i que pensin amb el benefici del bé comú.
Un model que busca modificar els errors del vell sistema i que s’adapta als nous reptes de la societat del segle XXI. Ara bé és aquesta la reforma que necessita el sistema? Estem disposats a renunciar a un model basat en l’enriquiment? En definitiva, és possible un capitalisme conscient?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *