Pensar la vida: més enllà del Carnaval

El periodista, Jordi Cervera, escriu en el seu bloc: “La banalitat ens porta, la profunditat ens espanta”. Aquest és un dels grans drames de la nostra societat: viure en la banalitat -sense criteri, sense sentit- ens resulta més fácil que no pas viure amb consciència; no ens genera complicacions, no ens planteja noves preguntes ni ens apressa a buscar resposta a aquelles que ja ens hem formulat. La banalitat, com una taca d’oli, ha anat impregnant la societat: és present als mitjans, a la política, a la literatura… Fins i tot aquells temes de gran transcendència com la mort, el patiment, les injustícies o la violència es tracten sovint sense respecte i amb frivolitat.

Resulta evident que aprofundir -especialment pel que fa a nosaltres- ens espanta. Assimilem prendre’s seriosament la vida a avorriment i creiem que si ens parem a reflexionar massa sobre l’existència aquesta passará de llarg i no arribarem a gaudir-ne. És justament el contrari: cal aprofundir, viure amb criteri, pensar la vida… per poder gaudir de la pròpia existència. Viure amb profunditat, amb consciència, no significa exhibir en tot moment una posició hierática sinó encarar el dia a dia intentant comprendre com de valuosa n’és la vida i actuant en conseqüència, gaudint de cada moment.

La gresca, la broma, l’humor… són necessaris, però amb límits i com a instruments per viure una vida amb sentit, recordant allò de què hi ha un temps per a cada cosa. La disbauxa no pot ser permanent, perquè la rauxa sense el seny no té cap sentit. El repte no és fácil però només intentar-ho ja valdrá la pena. Ja ho deia el poema que “no hi ha camí sinó que es fa camí en caminar”.

En aquest número de Valors hi podeu trobar moltes més coses. Dins del monográfic col·laboracions, comptem amb firmes autènticament de luxe, que han entès perfectament l’encarrèc que els fèiem des de la redacció de la revista: la del conegudíssim actor Joan Pera (aquí), la del sociòleg Ferran Sáez (aquí) i la del filòsof Francesc Torralba (aquí). Si voleu llegir el conjunt del monográfic, on s’inclouen col·laboracions del crític televisiu Toni de la Torre i la psicòloga Maria Mercè Collel, podeu clicar aquí.

Llegeix el conjunt del monogràfic, que inclou articles de Toni de la Torre i Mercè Collell, clicant aquí.

I A MÉS…
Maria José Recoder, nova vicerectora de Relacions Institucionals de la Universitat Autònoma de Barcelona. “La privatització de la universitat és una de les crítiques, injustes, que es fa al Pla Bolonya”. Llegeix l’entrevista sencera clicant aquí.
Francesc Grané, filòsof i periodista. “La paraula ‘Déu’ en Obama”. Llegeix l’article clicant aquí.
Jordi Cussó, economista. “El de davant nostre”. Llegeix l’article clicant aquí.
Joan Salicrú, periodista i codirector de Valors. “Oh, Europa, Europa…”. Llegeix l’article clicant aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *