Pacificant o estressant?

Sempre m’ha agradat passejar per Barcelona. Tant pot ser el Raval o el Gòtic, o els carrers aparentment iguals però ben diversos de l’Eixample: una caminada per la ciutat sempre m’ofereix noves sorpreses. M’agrada passejar per Barcelona i, sobretot, m’agrada fer-hi el badoc.

Darrerament, però, he descobert que cada vegada m’és més difícil deambular de forma relaxada per la ciutat. Si fa un temps podia fer el badoc sense haver de patir gens, ara em trobo que per caminar per Barcelona no s’hi val a badar. Patinets elèctrics i bicicletes de tota mena se’t poden creuar en qualsevol moment. Tant se val que estiguis circulant per la vorera, tant se val que estiguis creuant el carrer amb el semàfor verd, tant se val que estiguis caminant per un carrer exclusiu per a vianants… de cop i volta t’emportes un ensurt perquè un patinet o una bicicleta passa per davant teu a gran velocitat. I, si se t’acudeix recriminar-li alguna cosa, el més probable és que t’emportis algun insult. I si això li afegim que no pots retirar la vista de terra pel risc de trepitjar algun «regalet» de gos, doncs ja comprendreu que ara mateix caminar per Barcelona s’ha convertit, almenys per mi, en una activitat estressant.

Arribat a aquest punt, potser algú pot pensar que vull participar en el debat (ben viu, tot sigui dit de passada) sobre quina ha de ser la mobilitat a Barcelona. Doncs no. No m’interessa aquest debat. No m’interessa perquè és un debat mal plantejat. Sembla que es tracti de cotxes versus bicicletes, de motors de benzina versus motors elèctrics. I, certament, és bo establir mesures per reduir la contaminació o el soroll. Però aquesta no és la clau. La clau és el civisme. El civisme d’aquells qui condueixen un cotxe, una bicicleta, un patinet o un camió de gran tonatge.

Se’ns diu que l’objectiu és pacificar la ciutat. I per fer-ho s’assenyala els vehicles amb motor i s’exalça les bicicletes. I aquí no m’hi trobareu. I això que m’agrada molt anar amb bicicleta. Però si volem pacificar la ciutat, hem de premiar les persones que condueixen tot respectant les normes i desterrar aquelles que dalt del vehicle no respecten els altres. I el menys important és si el vehicle és un cotxe, una bicicleta o un patinet!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *