Objectiu: fer visible la menstruació

El Consell de Ministres va aprovar el passat 17 de maig la reforma de la llei de l’avortament que, entre d’altres qüestions, contempla una baixa menstrual per a dones amb regles doloroses. Per poder demanar aquesta baixa, la dona haurà de ser diagnosticada per un metge de dismenorrea –dolor intens uterí a la menstruació– i haurà de constar a l’historial clínic, si bé no es contemplen altres malalties com endometriosi, miomes, quists, etc, que causin aquesta problemàtica. Amb aquest gest, l’Estat Espanyol es converteix en un dels primers en reconèixer els permisos menstruals. 

Més enllà de la dificultat de portar a la pràctica aquests permisos –moltes dones pot ser que no s’hi acullin per por a perdre la feina–, es tracta d’una iniciativa important per contribuir a fer visible la menstruació i trencar el tabú que l’acompanya. Durant segles, les dones han hagut de conviure amb un procés natural que, tot i això, ha estat mal vist, incomprès, rebutjat i menyspreat. El permís menstrual posa la regla a l’espai públic i contribueix a normalitzar allò que fa milers d’anys que ho hauria d’estar. 

El 28 de maig es commemora el Dia Internacional de la Salut Menstrual, decretat per l’ONU per fer palesa la problemàtica associada al període. Per a la majoria de les dones d’Occident és una problemàtica de salut, però en molts altres la menstruació pot indicar possibilitat de matrimoni i maternitat, desterrament i prohibicions diverses, oportunitats perdudes, abandonament escolar i pèrdua de dignitat. Cal trencar el tabú de la menstruació, fer-la visible i que les dones reclamin els seus drets.

Coincidint amb el Dia Internacional de la Salut Menstrual, s’estrena al cinema Red Cunt, un documental de la directora catalana Toti Baches. En aquest treball, Baches reflexiona sobre per què la regla continua sent un tabú, sovint motiu de burla i d’acudits, però també de silenci i de secretisme. El film recull el testimoni d’activistes, ginecòlogues, artistes o feministes, i també utilitza l’animació per parlar de la regla i visibilitzar-la. 

La directora diu que el documental és per a totes les persones que tenen el període, però també per als seus avis, germans… Per tota la família. En el film també es parla del llenguatge de la publicitat i la indústria de la higiene íntima femenina. Cal lamentar, que amb el canvi normatiu no s’hagi aprovat la rebaixa de l’IVA dels productes higiènics femenins. És un altre dels temes tabú associats a la regla.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *