Visions és una col·lecció d’art solidari que vincula la lluita contra la ceguesa evitable amb l’art i posa de manifest el compromís d’artistes catalans de grans prestigi, com Miquel Barceló, Antoni Tàpies, Andreu Alfaro, Jaume Plensa, Toni Catany, Joan-Pere Viladecans, Manel Esclusa, Emili Armengol, America Sanchez, Blanca Vernis o Luis Vidal, amb una Fundació dedicada a la lluita pel dret universal a la visió, com és Ulls del món.
Una part d’aquesta col•lecció es pot veure aquests dies a la seu de l’espai Endesa de Barcelona, un edifici modernista de Barcelona que s’acaba de recuperar. Es tracta d’una mostra de grans artistes contemporanis catalans però que també s’ha inaugurat acompanyada d’un altre missatge: “Amb aquesta exposició pretenem mostrar que en el món hi ha persones que són cegues perquè són pobres”, explica Núria Ramon gerent de la Fundació Ulls del Món.
De fet, segons dades d’aquesta ONG, al món hi ha 39 milions de persones cegues, de les quals un 80 per cent es podrien curar. És un problema de falta de recursos. “Quan la Fundació Ulls del Món va arribar a Moçambic el 2003 només hi havia dos oftalmòlegs a tot el país per a 20 milions de persones”, explica la gerent de l’entitat. I per això “per a nosaltres és molt important la formació integral, que siguin els sanitaris autòctons els que puguin fer finalment el seguiment dels seus propis pacients”.
I és que com bé explica Ramon “en els Països del Tercer Món un cec no viu”. “Una persona sense visió en un país pobre es converteix en una persona inútil i no autònoma, ja que allà no tenen programes de formació per a persones amb aquesta discapacitat com hi ha a Europa”, recorda.
Escolta l’entrevista sencera a Núria Ramon (Fundació Ulls del Món):