L’any 2013, a Dinamarca, van descobrir que els pops fets de ganxet tranquil·litzen els nadons que han d’estar una temporada en una incubadora allunyats del caliu de la seva mare i és que tocar els tentacles d’aquest animal els recorda el cordó umbilical. La notícia va generar una allau de mostres de solidaritat i es va crear un grup de persones voluntàries Spruttegruppen, que des d’aleshores es dedica a teixir aquests petits ninos i portar-los a hospitals.
Una proposta que els darrers anys ha creuat fronteres i ha arrelat a diversos països. Espanya, on cada any hi neixen 20.000 nadons prematurs, no ha estat l’excepció. A Catalunya només fa escassos mesos que ha començat aquesta campanya. Silvia Moragon, que imparteix classes de ganxet, va rebre la informació de la proposta danesa a través d’una alumna i la va començar a difondre-la a les xarxes socials. En quatre hores, ja tenia 426 missatges de teixidores interessades a ajudar.
Així va sorgir a finals de gener de 2017 Noupops, grup oficial de la iniciativa danesa a Catalunya i l’estat espanyol. Una campanya que en pocs mesos ha adquirit una dimensió inesperada. “En aquest moment portem popets a 22 hospitals, 4.400 voluntaris participen de forma directe en el projecte, per exemple, fent popets a casa o a diversos cursos de manualitats, i 215.000 voluntaris ho fan de forma indirecte”, explica Moragon. Actualment, però, la principal mancança “són voluntaris que ens ajudin a fer la distribució dels pops als centres sanitaris”.
Aquest projecte ha aconseguit mobilitzar milers de persones, però és important deixar clar que els ninos no es poden fer de qualsevol manera, ja que estaran en contacte amb un nadó i la seguretat és molt important. De fet, un 40% dels animals que es recullen al Regne Unit no serveixen.
Segons les instruccions de Noupops, el fil que s’utilitzi per teixir ha de ser 100% cotó de colors clars, rentable a 60 graus i útil per teixir amb ganxet. El farciment ha de ser buata sintètica, també rentable a 60 graus. Els pops s’han d’enviar als punts de recollida sense rentar, ja que després s’esterilitzaran, dins d’una bossa amb un nom i telèfon de contacte.
El cost d’un d’aquests pops val uns 7 euros (llana, bossa…), sense comptar les despeses d’enviament, per aquest motiu des de Noupops han decidit fer una campanya a Verkami titulada “Un fil per a la vida” amb l’objectiu d’aconseguir finançament per a teixir mil d’aquests animals. – M.COLL.