Norbert Bilbeny: “Hi ha universitats catalanes amb codis ètics, però no amb comitès d’ètica”


La Universitat de Barcelona ha creat un Comitè d’Ètica, el primer d’una universitat catalana, amb l’objectiu d’elaborar un codi d’integritat científica. Aquesta setmana a ‘Valors a l’alça’, un espai produït per Mataró Ràdio i la revista Valors per La Xarxa de Comunicació Local, hem volgut conèixer la tasca d’aquest comitè de la mà del seu director, el catedràtic d’Ètica Norbert Bilbeny.

Bilbeny ha explicat que “el codi ètic de la UB no serà de caràcter disciplinari o sancionador, sinó orientador i pràctic” i ha concretat que malgrat “sí hi ha universitats catalanes amb codis ètics, no pas amb comitès d’ètica”; per aquest motiu s’espera que aquest sigui “un referent” per altres centres educatius del país.

I sense abandonar l’orbita dels universitaris, aquesta setmana també hem conegut el projecte enTàndem, que actualment té lloc a Barcelona, Barberà del Vallès, Badalona i Santa Coloma de Gramanet. Aquesta iniciativa uneix estudiants universitaris amb nens i joves que conviuen amb una situació de dificultat a nivell personal o social.

Laia Bernués, coordinadora del projecte, ha assegurat que “la mentoria és una eina que feta amb amor té uns resultats espectaculars” i ha explicat i ha agraït la feina dels voluntaris de l’entitat, actualment uns 140.

Proposta i història

En aquest mateix programa també hem tingut temps per parlar del canvi climàtic, perquè el CCCB acull l’exposició “Després de la fi del món”, que ens apropa al futur del planeta. El seu comissari, José Luis de Vicente, ens ha parlat d’aquesta mostra i ens ha recordat que “si no enfrontem aquest tema, les condicions de vida de les generacions futures seran molt diferents”. “El canvi climàtic no es resolt només amb un canvi tecnològic, sinó amb un canvi cultural i amb una nova mirada del món: el repte és molt complex”, ha conclòs.

I, quan encara ressonen els crits de vaga general, la periodista i historiadora, Maria Coll, a la secció “Històries amb valors” ens ha explicat el cas del motí de les dones de 1918, quan durant 15 dies les ciutadanes van aturar l’economia de Barcelona per denunciar l’augment dels preus dels productes bàsics.

Si us heu perdut el programa el podeu tornar a sentir aquí:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *