Nadal

Catalunya el dinar del dia de Nadal és un gran esdeveniment. A casa nostra no hi ha massa costum de celebrar el sopar de “Nochebuena”, això és més en altres zones de l’Estat Espanyol. Els catalans celebrem el dia de Nadal amb un bon dinar i l’àpat d’aquest dia, que reuneix a tota la família, no és un àpat qualsevol, segurament deu ser un dels més importants de tot l’any. A taula, aquest dia no hi pot faltar ningú, i si per alguna raó algu és absent, la seva cadira buida fa sentir malament a tots el comensals.

És tradicional menjar escudella i carn d’olla. Amb el suc escorregut del bullit es fa la sopa de galets, l’escudella. Cal anotar que en la confecció d’aquesta menja no hi pot faltar, el bou, el be, el porc i la gallina, així com la pilota, a més de patates, col, pastanaga i si voleu que us quedi ben blanca, aixafeu mongetes seques cuites sense pela i les barregeu amb el bullit. Tot seguit cal menjar el rostit, pollastre, capó o gall d’indi, mantes vegades amb un farcit de pomes, prunes, panses, pinyons, posat dins el rostit. I, les postres, torrons, neules, tot acompanyat d’un bon vi i cava de la nostra terra.

No es poden perdre les bones tradicions, perquè -entre d’altres coses- totes elles configuren un país. Tot aquest ambient que envolta el dinar de nadal crea festa i ens fa viure moments memorables que resten gravats a la memòria del cor, on guardem aquelles coses que no s’obliden. Des de temps antics, les coses importants s’han celebrat al voltant d’una taula, amb un bon àpat i compartint la joia dels amics. Aquestes trobades són una dimensió essencial de la vida humana, ens fan experimentar vivències de mutua comprensió, d’espontaneïtat, de caliu humà i de comunicació fraternal, que masses vegades no sabem expresar en la quotidianitat de la vida. El fet de trobar-se al voltant d’una taula és un acte de relació i d’amistat.

En una societat cada vegada més individualista i fragmentada no hi ha dubte que el dinar de Nadal és un espai que crea família, que estableix llaços de veritable fraternitat. Bon profit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *