Museu Memorial de l’Exili, una visita al passat que ens recorda el present

Museu de l'Exili

Les imatges que avui veiem a les fronteres de Macedònia i a altres límits d’Europa, ens recorden altres exilis d’aquest segle XX, entre ells, el camí cap a França i Amèrica que van prendre molts republicans al final de la Guerra Civil Espanyola. “Quan veig alguna imatge del museu, gent aturada a la frontera de França, em venen al cap imatges actuals de moltes fronteres europees”, assegura Jordi Font, director del Museu Memorial de l’Exili (MUME).

Aquesta instal·lació cultural, creada a la localitat de La Junquera, just en el mateix lloc on 250.000 republicans van passar camí a l’exili, avui és un centre d’interpretació que recorda els exilis del conflicte espanyol, guerra molt lligada a l’ascens del totalitarisme a Europa, però també aquest fenomen en la història. “L’exili republicà es molt més que el pas de la frontera de 1939”, insisteix el director del centre.

Aleshores, igual que avui, la història dels exiliats republicans espanyols no va acabar quan els van permetre travessar una nova frontera. En el MUME, per exemple, la història del refugiats espanyols arriba fins els anys de la Transició passant per diversos temes, com pels camps de refugiats o el paper que van jugar els republicans a la resistència durant la II Guerra Mundial.

“No podem oblidar que es tracta d’un exili molt llarg, de quaranta anys, i d’una gran diàspora, ja que trobem catalans a Amèrica Llatina, Gran Bretanya, Rússia o Suïssa”, explica Font, director d’un Museu encara poc conegut però que ens recorda un dels grans episodis del nostre passat i que ens solidaritza i ens sensibilitza amb el present – REDACCIÓ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *