Milers de firmes reclamen transparència a les empreses de calçat

Més de 13600 persones han demanat a les marques de calçat europees que donin a conèixer qui hi ha darrera la fabricació de les sabates. És el resultat de la campanya Canvia de Sabates, impulsada per SETEM per aconseguir que les marques de calçat es comprometin a favor del treball decent i es facin responsables de les condicions de treball a les seves cadenes de subministrament. Les firmes recollides s’han entregat a 26 empreses a tota Europa.

La investigació duta a terme en el marc de la campanya ha posat de manifest que  en els últims anys que les persones que produeixen calçat a fàbriques d’Àsia i Europa oriental treballen per salaris de misèria, amb hores extra obligades i impagaments de les contribucions a la seguretat social, corrents greus riscos per la seva salut i afrontant acomiadaments o intimidació si intenten reclamar els seus drets. Les treballadores a domicili, les més vulnerables, ni tal sols tenen un acord laboral ni manera de negociar amb els intermediaris de les fàbriques sense arriscar el seu treball.

Segons denuncia SETEM, la major part de les marques mantenen les seves cadenes de subministrament en secret per evitar responsabilitzar-se i rendir comptes d’aquestes vulneracions de drets. Però ara la ciutadania de tota Europa està prenent consciència i exigeix saber que hi ha darrere de les seves sabates. La petició de Canvia De Sabates conté tres grans demandes a les principals marques de calçat: que publiquin informació sobre on es fabriquen les seves sabates, que deixin d’utilitzar substàncies químiques tòxiques en el procés de producció i que garanteixin salaris dignes i condicions laborals segures.

La petició s’ha entregat i distribuït ja amb la marca alemanya Diechmann, la polonesa CCC i la britànica Schuh, que s’han mostrat obertes a millorar les mesures per monitorar les seves cadenes de subministrament. En un altre extrem, Prada va rebre també les 13.606 signatures però fins ara no ha respost a cap de les demandes de transparència.

A Catalunya, la petició ha estat entregada a Camper, que en el curs de la campanya ja va començar a publicar informació sobre els seus proveïdors, tot i que segueix sense fer públic un percentatge de les seves fàbriques, així com tallers i el personal a domicili subcontractat per les fàbriques. «Esperem poder mantenir un diàleg amb Camper per traslladar-li la importància de complir amb el la totalitat de mesures de deguda diligència en drets humans de les que és responsable» declara José Luis Mariñelarena, coordinador de Canvia De Sabates a l’Estat espanyol.- REDACCIÓ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *