Melgar: “El Nord només s’ha preocupat de l’ebola quan ha superat les fronteres d’Àfrica”

Paciencia Melgar en un moment de l'entrevista, efectuada als estudis de Mataró Ràdio.
Paciencia Melgar en un moment de l'entrevista, efectuada als estudis de Mataró Ràdio. Foto: Valors

 

Aquesta setmana a Valors a l’alça ens visita la missionera concepcionista Paciencia Melgar, una de les 13.514 supervivents de l’epidèmia d’ebola que des de fa mesos arrasa diversos països de l’Àfrica. La religiosa, que va rebre l’alta a finals d’agost, assegura que el dia que va sortir del “campament de la mort” de Libèria on va passar la malaltia “va veure la llum al final del túnel” i qualifica de “miracle” la seva recuperació.

De fet, segons Melgar, un dels moments més durs va ser quan es va decidir que només els espanyols, com el sacerdot Miquel Pajares –que va acabar morint a un hospital de Madrid-, serien repatriats. “Aleshores Libèria vivia immersa en el pànic. La decisió de les autoritats espanyoles va ser una decepció, perquè tots teníem l’esperança de poder marxar, però ens van abandonar a la nostra sort”.

En aquests moments la mortalitat ha baixat –en total aquest brot ha deixat 9.200 víctimes mortals-, però ara manquen molts sanitaris perquè la majoria han estat infectats. “Si s’hagués fet alguna cosa abans aquesta malaltia avui no existiria, però els països del nord només s’han preocupat de l’ebola quan ha superat les fronteres de l’Àfrica”, lamenta Melgar.

Un altre problema avui és el rebuig de la població vers els supervivents. “Moltes persones que han superat l’ebola avui són rebutjades per les seves comunitats quan precisament són les úniques que poden acostar-se als malalts sense perill”, explica. Per exemple, en el seu cas, la religiosa ja ha donat sang diverses vegades per curar alguns infectats, com ha estat el cas de la infermera espanyola Teresa Romero.

Més enllà d’aquesta qüestió, en el mateix programa també conversem -dins la secció Gent amb valors– amb Chema Elivira, president de la cooperativa Roba Amiga, responsable de la planta de reciclatge tèxtil més gran d’Europa, ubicada a Sant Esteve Sesrovires. En aquests moments aquesta entitat especialitzada en inserció social té desplegats més de 1.500 contenidors de roba arreu de Catalunya, de la qual s’aprofita absolutament tot.

I, finalment, l’Imma Llort de Casa Àsia ens presenta la ruta Índia a Barcelona, una proposta que pretén informar la ciutadania sobre aquesta comunitat, integrada per més de 5.100 persones, i trencar certs tòpics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *