Marta Trepat: “L’home necessita estimar per ser psicològicament sa”

La necessitat d'estimarEstem a les portes d’un dels dies més ensucrats de l’any: el 14 de febrer. Els comerços han convertit aquesta jornada, dedicada als enamorats, en un espectacle comercial. Però, per què els homes tenim la necessitat d’estimar? Hem d’aprendre a estimar? La psicòloga Marta Trepat, autora del llibre La necessitat d’estimar (Pagès Editors), està convençuda que sí.

“L’home necessita estimar per ser una persona psicològicament sana”, afirma Trepat, encara que hi ha persones, egoistes o narcisistes, per exemple, que no ho arriben a fer mai. De fet, els símptomes de l’amor són clars: “Quan un estima plenament està a gust amb ell mateix i l’entorn també ho agraeix. Qui estima prioritza la necessitat de l’altre i no les seves personals”.

Ara bé, la psicològica distingeix entre dues emocions totalment diferents, encara que sovint es confonen: estimar i enamorar-se. “L’enamorament no depèn de la voluntat d’un, ens podem enamorar de persones que sabem que ens fan mal, i, a més, té una data de caducitat, comença i s’acaba de sobte. En canvi estimar és un acte voluntari i se n’ha d’aprendre”, explica.

Però, segons la psicòloga, si avui en dia hi ha un tipus d’amor realment en crisi a la nostra societat és l’autoestima: “la manca d’autoestima avui és un problema generalitzat perquè portem una vida tan accelerada que no tenim temps de reflexionar sobre les nostres coses i emocions”.

I això que el primer amor que tot individu hauria de tenir en compte des d’una perspectiva plenament sana hauria de ser a la pròpia persona, tot i que, “escoltar les pròpies necessitats no és gens fàcil”, reconeix Trepat. I és si una cosa és necessita per estimar, ja sigui a un mateix o als altres, és una bona dosi de valentia. – QUERALT FLOTATS.

Escolta l’àudio de l’entrevista a:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *